NOVI SUSTAV OBRANE

New Orleans u strahu od Isaaca na godišnjicu Katrine

29.08.2012 u 13:14

Bionic
Reading

Prije točno sedam godina uragan Katrina razorio je New Orleans. U međuvremenu je grad dobio novo oružje kojim će se boriti protiv nadolazećeg uragana Isaaca - sustav obrane od poplava vrijedan 14,5 milijardi dolara. U strahu od Isaaca, tisuće stanovnika New Orleansa napustili su grad

Američki vojni inženjeri u utorak su premijerno postavili gigantske crpke na svoja mjesta u jezeru Borgne, zatvarajući barijeru dugu 3,2 kilometra i visoku 7,9 metara. Brana koju lokalni dužnosnici nazivaju 'Veliki zid' predstavlja prvu liniju obrane za zaštitu najugroženijih četvrti Lower Ninth Ward i St. Bernard Parish od mogućeg golemog vala iz Meksičkog zaljeva.

'Veliki zid', najveća brana takve vrste na svijetu, dio je 563 kilometra duge mreže gigantskih crpki, drenažnih uređaja i zemljanih nasipa dizajniranih tako da osiguraju stanovnike New Orleansa od posljedica uragana.

'Građani sada imaju velik osjećaj sigurnosti', ustvrdio je gradonačelnik Mitch Landrieu.

Unaprijeđeni sustav, koji broji ukupno 73 brana u pet okruga, štiti od uragana treće kategorije. Toliku snagu imala je Katrina kada je pogodila New Orleans 29. kolovoza 2005. godine. Tada je poginulo oko 1.500 ljudi, poplavljeno je 80 gradskog područja, a materijalna šteta iznosila je više od 80 milijardi dolara.

Zbog Isaaca, uragana prve kategorije koji je na Haitiju i u Dominikanskoj Republici usmrtio najmanje 24 osobe, američki predsjednik Barack Obama proglasio je izvanredno stanje u Louisiani i Mississippiju, gdje je bez struje ostalo više od 200.000 domaćinstava.