varaždin, krapina...

Nevrijeme na sjeveru Hrvatske 'pobralo' urod, šteta je ponegdje i 100 posto

25.06.2023 u 13:05

Bionic
Reading

U samo dva mjeseca područje Varaždinske županije treći je puta pogodilo snažno nevrijeme. Župan Anđelko Stričak proglasit će elementarnu nepogodu, čak petu u ovoj godini

Varaždinski župan Anđelko Stričak, gostujući u emisiji Studio 4 HRT-a, rekao je kako je snažno nevrijeme pogodilo Varaždinsku županiju, a najugroženiji dio bio je uz općine Cestica, Petrijanec, Sračinec do Varaždina.

'Štete su nastale na kućama, vozilima i najviše na poljoprivrednim zemljištima', istaknuo je.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar je rekao kako su tijekom nevremena u jednom trenutku imali 10-ak tisuća ljudi bez struje. 

'Nastala je golema šteta', rekao je Kolar. 

Stričak je rekao kako je Općina Petrijanec poznata po uzgoju buča golica i upravo je najveća šteta na toj kulturi, ali stradala su i polja kukuruza, ječma i ostalih poljoprivrednih kultura. 

'Šteta je od 40 do 100 posto', istaknuo je Stričak.

Kolar naglašava kako je važno napomenuti da u Hrvatskoj sustav protugradne obrane ne funkcionira.

'Osim što smo ukinuli štićenje s raketama, a ja govorim da je to loše, čak nam i ovaj generatorski sustav ne funkcionira', rekao je Kolar.

Dodaje da je poslao dopis DHMZ-u jesu li radile 21. 6. generatorske postaje, te kako mu je odgovoreno da je veći dio generatorskih postaja na području središnje Hrvatske, a sljedeći tjedan bit će u potpunoj funkciji i u Krapinsko-zagorskoj županiji. Stričak naglašava da su sve češće i razornije elementarne nepogode.

'Treba li štiti poljoprivredne usjeve protugradnom obranom, trebala bi reći struka', naglasio je.