PRAVO VETA

Neutralna Malta će predsjedati OESS-om nakon što je Moskva blokirala Estoniju

27.11.2023 u 22:12

Bionic
Reading

Pedeset i sedam zemalja članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u ponedjeljak se dogovorilo da bi Malta trebala preuzeti rotirajuće predsjedanje organizacije nakon što se Rusija usprotivila estonskom predsjedanju, rekli su dužnosnici.

Ministri vanjskih poslova zemalja OESS-a sastaju su se u četvrtak i petak u Skopju kako bi raspravljali o predsjedničkoj ulozi i obnavljanju mandata četvorice viših dužnosnika OESS-a, sa sjedištem u Beču.

Zapadne zemlje često opisuju OESS kao ključni forum u kojem se sastaju bivši hladnoratovski neprijatelji SAD i Rusija. Među drugim članicama su Kanada, srednjoazijske zemlje, cijela Europska unija, Britanija, Ukrajina i Bjelorusija.

Proteklih godina, a osobito nakon invazije Ukrajine, Rusija u OESS-u, u kojem se odluke donose konsenzusom, koristi pravo veta.

Moskva se mjesecima protivila NATO članici Estoniji da preuzme rotirajuće predsjedanje kao što je to prvotno zamišljeno, zbog čega je organizacija morala potražiti alternativu. Mala, neutralna zemlja Europske unije bila je prihvatljiva svim stranama.

Sporazum "time donosi jamstvo još jedne godine funkcioniranja i pravovaljanog predsjedanja", rekao je jedan viši zapadni diplomat.

Rusija i Bjelorusija još uvijek nisu poduprle nove mandate četvorice viših OESS-ovih dužnosnika na svojim mjestima, uključujući i njemačku diplomatkinju Helgu Schmid kao OESS-ovu glavnu tajnicu, rekli su diplomati. Mandati četvero diplomata istječu 4. prosinca, a njihove zamjene još nisu predstavljene.

"Važna su nam četiri vodeća dužnosnika, no zemlja koja predsjedava je ključna - bez nje organizacija ne može funkcionirati", rekao je zapadni diplomat.

U OESS-u se s Moskvom jedino Bjelorusija redovito slaže.