sezona požara

Neugašena vatra, opušci i staklo najčešći okidači ljetnih šumskih požara

13.06.2023 u 10:25

Bionic
Reading

Hrvatske šume (HŠ) pokrenule su kampanju 'Nemar je prva iskra', upozoravajući putem promotivnih spotova da su neugašena vatra i opušci u prirodi te odbačeno staklo najčešći okidači ljetnih šumskih požara

Stručnjaci procjenjuju da su čovjek i njegov nemar glavni uzrok čak 90 posto požara pa Hrvatske šume kampanjom žele osvijestiti građane i turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i ljudskih života od razornih učinaka vatre.

Protagonisti promotivnih sportova su obični ljudi čije se nesmotrene radnje često mogu vidjeti u stvarnosti, a posljedica im je vatra s katastrofalnim ishodom. Hrvatske šume ističu da pokupljen opušak, staklo bačeno u smeće ili plamen ugašen do kraja često mogu značiti više od cijelog niza protupožarnih mjera.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatske šume

Protupožarna sezona traje neprestano pa će Hrvatske šume u 2023. u te svrhe uložiti više od 16 milijuna eura.

Nemar je prva iskra Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatske šume

Nabavljena je integrirana usluga video nadzora s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara. Ukupno se u šumama nalazi 96 kamera na 48 lokacija i četiri nadzorna operativna centra u četiri dalmatinske županije, a njihov će se broj povećavati u narednim danima.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatske šume

Dok traje protupožarna sezona, od lipnja do rujna, aktivnosti se pojačavaju pa je tako organizirana i pojačana motriteljsko-dojavna služba na području krša kako bi se što više smanjilo vrijeme reakcije na uočen dim, navode u Hrvatskim šumama.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatske šume