HAŠKI TUŽITELJ OPTUŽUJE

Netko skriva ključne dokaze protiv Gotovine

02.01.2009 u 22:25

Bionic
Reading

Nasljednik omražene haške tužiteljice Carle del Ponte, Belgijanac Serge Brammertz, tvrdi kako netko u Hrvatskoj skriva dokumente koji su ključni dokazi protiv generala Ante Gotovina

Tu je tezu iznio u velikom intervjuu za Večernji list. 'Izgubljene dokumente' haško je tužiteljstvo tražilo od hrvatske vlade. No već 18 mjeseci dokumentima ni traga.

'Čini nam se malo vjerojatno da ključni dokumenti koji se odnose na jednu važnu vojnu operaciju mogu jednostavno nestati. Imamo razloga vjerovati da su neke osobe te dokumente namjerno sklonile ili sakrile. Zato još uvijek tražimo te ključne vojne dokumente, i to ostaje važno pitanje koje se nalazi u središtu naše suradnje s Hrvatskom. U ovom trenutku taj problem se nalazi i pred sucima, i, s obzirom na to da je predmet Gotovina u tijeku, nadamo se da će biti riješen što prije to bude moguće', kaže Brammertz.

Nakon što je Hrvatska pokorno ispunila sve što je haški tribunal tražio, misteriozni dokazi protiv Gotovine, ostaju jedini kamen spoticanja na relaciji Zagreb - Haag.

Tužitelj Brammertz se nada kako će Hrvati nakon presuda Gotovini, Čermaku i Markaču bolje razumjeti što se dogodilo 'olujne' 1995. godine.

Osvrnuo se Brammertz i na Karadžićevo uhićenje te pokušao razjasniti zašto je trebalo toliko dugo da zločinac, koji je promijenio izgled i identitet, završi u pritvoru.

'...Činjenica je da Sud nema mehanizme prisile i da se mi oslanjamo na suradnju država. Nemamo svoje policijske snage i ne možemo uhititi bjegunce. I kad se radi o traganju za bjeguncima, kapaciteti Suda su također vrlo ograničeni. Ovo je velik problem za sve međunarodne sudove, ne samo za ovaj.'

Tužitelj dodaje kako je ključno za uhićenje Karadžić bila odlučnost Srbije da se to učini.

Bramertz je u odgovoru na pitanje kada očekuje uhićenje Mladića i Gorana Hadžića dao naslutiti kako bi se to moglo ubrzo i dogoditi.

'Mi zaista radimo sve što možemo da bi oni bili uhićeni i prebačeni na Sud. U tom smislu redovito kontaktiramo sa srpskim vlastima i svakako se nadamo da će svi ovi napori uskoro biti nagrađeni.'