BIDENOVA KRITIKA

Netanyahuu neugodno zbog lošeg 'tajminga'

11.03.2010 u 12:12

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je Washingtonu žaljenje zbog u nezgodnu trenutku najvljene gradnje 1.600 stanova za Židove u palestinskom istočnome Jeruzalemu,, objavljeno je u četvrtak u službenu priopćenju.

"Premijer je razgovarao s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom te mu izrazio žaljenje zbog nezgodnog trenutka" u kojem je Izrael najavio gradnju, priopćio je premijerov ured.

Izraelski ministar unutarnjih poslova najavio je u utorak gradnju 1.600 židovskih stambenih jedinica u četvrti Ramat Shlomo podignutoj za ortodoksne Židove u istočnom Jeruzalemu, dijelu grada koji je Izrael pripojio ratom 1967., no što mu međunarodna zajednica ne priznaje.

Osim što je razbjesnila Palestince, najava gradnje izazvala je diplomatsku krizu sa Sjedinjenim Državama upravo u vrijeme kada je Biden boravio u posjetu Izraelu i Zapadnoj obali.

Plan gradnje osudila je i Europska unija, a palestinski predsjednik Mahmud Abas izvijestio je Arapsku ligu da ne kani obnoviti dijalog s Izraelom sve dok Izrael ne ukine sporni projekt.

Netanyahu je, kako se tvrdi u priopćenju njegova ureda, u srijedu pozvao ministra unutarnjih poslova Eliea Yshada kako bi mu prenio "nezadovoljstvo" jer je za najavu svog projekta izabrao "nezgodan trenutak".

"(Premijer) je naredio ministru unutarnjih poslova da poduzme primjerene mjere kako se takvi izgredi ne bi ponovili", priopćeno je.

Afera je izazvala napetosti unutar koalicijske vlade te je ministar poljoprivrede Shalom Simhon rekao "sve je teže nama, laburistima, nastaviti raditi u toj vladi".

Laburisti koje vodi ministar obrane Ehud Barak imaju 13 zastupnika u parlamentu od 120 i u vladu desnice ušli su prije godinu dana upravo "radi pokretanja mirovnog procesa s Palestincima", rekao je Simhon.

Izrael smatra Jeruzalem svojom "vječnom i nedjeljivom prijestolnicom", no Palestinci žele u istočnom Jeruzalemu uspostaviti glavni grad svoje buduće države. Oko 270.000 Palestinaca živi u istočnom Jeruzalemu, a oko 200.000 Izraelaca ondje se nastanilo u desetak novih četvrti,.