BOŽO PETROV

'Nestranački premijer više nije opcija, ali ne zbog Oreškovića'

02.09.2016 u 13:25

Bionic
Reading

Čelnik Mosta Božo Petrov u petak je u Krapini odbacio mogućnost ulaska u koaliciju s bilo kojom od političkih opcija nakon izbora te naglasio da je moguća samo suradnja na zdravim temeljima za što je preduvjet dogovor oko gospodarskog programa na čemu će, kaže, Most inzistirati

Također, u ovom trenutku, nestranački premijer nije opcija koju bi Most prihvatio.

Objašnjavajući zašto Most ne prihvaća koaliciju, Petrov je rekao da je za Most neprihvatljivo da se, jednom kad se uđe u izvršnu vlast, kroz koaliciju, ostaje u njoj, bez obzira što se događa unutar te izvršne vlasti.

'Nama je neprihvatljivo da toleriramo osobu, bez obzira bila ona prvi potpredsjednik ili čak i predsjednik Vlade, ako je uhvaćena u sukobu interesa', rekao je Petrov te dodao da je Most takvo stajalište pokazao na primjeru prošle vlasti.

Rekao je da treba imati suradnju na zdravim temeljima, koja će se definirati po pitanju programa i da se suradnja može nastaviti ako će se ispunjavati svi uvjeti, odnosno ako će se provoditi programi.

'Sigurno neće biti koalicije, pogotovo ne na način kako se to radilo u proteklih 20 godina', naglasio je Petrov.

Nestranački premijer više nije opcija

Na pitanje hoće li inzistirati na nestranačkom premijeru, Petrov je ponovio da to više nije opcija. Dodao je da razlog tome nije što se Tihomir Orešković pokazao lošim, već zbog velikih otpora.

'Toliko su veliki otpori da bez obzira tko će potencijalnog nestranačkog kandidata predložiti ta ista stranka će ga rušiti, bilo HDZ ili SDP, iz razloga jer će htjeti postaviti 'lutku na koncu'. Tihomir Orešković je, kao kvalitetan nestranački kandidat, pokazao da zna raditi, da ne sluša druge i da za njega postoje samo argumenti', ocijenio je Petrov.

Na pitanje tko je njima prihvatljiv za premijera, budući HDZ inzistira na Plenkoviću, a Narodna koalicija Milanoviću, Petrov je odgovorio da su građani ti koji će odabrati odnosno dati nekome najveći broj glasova, a dodao je da mandatar može biti onaj tko donese 76 potpisa predsjednici RH-a.

'Onaj tko uspije donijeti 76 potpisa taj će na kraju i biti mandatar. Što se tiče uvjeta, nama je uvjet jedino gospodarski program. Most je pokazao da nam nije stalo do fotelja jer da nam je stalo dan-danas bi se održala prošla vlast', ustvrdio je Petrov te dodao da će se tako opet postaviti.

Kao osnovni preduvjet za eventualne dogovore s nekom od političkih opcija nakon izbora Petrov navodi jamstva za provođenje programa, a uz gospodarski, najvažniji su oni programi koji se odnose na pravosuđe i reformu lokalne samouprave jer je, smatra, potrebno drastično smanjiti broj jedinica lokalne samouprave odnosno načina na koji one sada funkcioniraju. Založio se i za promjene u sustavu javne uprave u kojoj je 200 tisuća zaposlenih. Taj sustav su, kaže, napravili oni koji su dosad bili na vlasti i taj sustav sad radi samo za njih.

Najave o smanjenju PDV-a sad su nerealne

Gospodarstvo je, kaže, bitno podignuti tako da se stimulira malo i srednje poduzetništvo.

'BDP se može pojačati smanjenjem poreza na dobit kako bi se olakšale investicije, i povećanjem neoporezivog dijela plaće da se potakne osobna potrošnja', mišljenja je Petrov. Drži da će to, osim povećanja BDP-a, dovesti do otvaranja radnih mjesta i da se tek potom može razmišljati o smanjenju PDV-a.

Najave drugih političkih opcija o smanjenju PDV-a ocijenio je neralnima. Osobno bi, kaže, volio da građani, u trenutku kada krenu na biračka mjesta, prisjete svih obećanja HDZ-a i SDP- a i da ih usporede s onim što su te stranke učinile kada su za to dobile priliku. Nama se, dodaje, stavlja na na teret da nismo ništa napravili, no za to smo imali vrlo malo vremena i sve što smo predložili bilo je blokirano.

'Bez obzira ne sve to uspjeli smo podići političke standarde. Opravdat ćemo svaki glas birača', rekao je Petrov. Dodao je da ne očekuje duge pregovore nakon izbora jer Most ima definiran program i ustvrdio kako bi i u HDZ-u i SDP-u bili najsretniji da Mosta nema.

SDP i HDZ lako bi se dogovorili, no ni lijeva niti desna baza to ne žele

Petrov tvrdi da se HDZ i SDP mogu jako lako dogovoriti, a da s njima nema kompromisa jer u Mostu nisu nepošteni.

'Pozivam ih da pokušaju s nama sklopiti kompromis tako da i oni budu pošteni, a mi ćemo izaći u susret s nekim njihovim drugim zahtjevima', poziv je Petrova.

'Čujem da se u 80 posto gradova u kampanji slučajno 'potrefe'. Kada bi (velika koalicija) ovisila samo o njima, to bi se i dogodilo. Na sreću, baza i ljevice i desnice nije za to. Vjerujem da bi oni vrlo lako mogli naći razlog zbog čega bi u to išli', ustvrdio je Petrov. Mostu je, s druge strane, bitan konsenzus oko najvažnijih strateških pitanja u RH.

'Način na koji su oni izvlačili financijska sredstva, na koji su oni upravljali državom, gdje su se odluke donašale samo ako su se poklopile sa interesima strane ili nečijim osobnim interesima. Takvoj politici došao je kraj, promjene su počele i neće se moći zaustaviti, a toga se oni najviše boje', zaključio je Petrov te dodao da će više o svojim uvjetima za buduću suradnju s nekom od političkih opcija predstaviti subotu u Splitu.

Na pitanje koliko mandata Most očekuje u III. izbornoj jedinici, a na novinarsku tvrdnju da stranci potpora pada, Petrov je odgovorio da Mostu popularnost ne pada. Rekao je da stranka ima jednak uspjeh kao i za prošle izbore odnosno da će osvojiti minimalno jedan mandat na sjeveru Hrvatske. Mišljenja je i da će se do izbora ljudi vratiti s godišnjih odmora, da će biti manje neodlučnih birača, veća izlaznost te da bi Most u III. izbornoj jedinici mogao i do drugog mandata.