RASPISANA TJERALICA

Nestao zloglasni Udbin egzekutor Vinko Sindičić

03.12.2013 u 12:13

Bionic
Reading

Za Vinkom Sindičićem (70), čovjekom koji je odležao petnaest godina u zatvoru zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula po nalogu UDBA-e 1988. godine u Škotskoj, riječki Općinski sud je izdao rješenje o određivanju pritvora i izdao međunarodnu tjeralicu

Sindičić je naime u ožujku 2012. godine osuđen na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine zbog kaznenog djela narušavanja nepovredivosti doma, no vijeće Županijskog suda je uvažilo njegovu žalbu i vratilo predmet u ponovno suđenje s obrazloženjem da je potrebno bolje utvrditi činjenično stanje i ispitati još tri svjedoka koja je predložio nepravomoćno osuđeni Sindičić, piše Novi list

Sindičić je poricao krađu, kao i da je ušao u tuđi posjed jer je stan, tvrdi, u njegovom vlasništvu. No, veći broj parničnih postupaka vezanih za taj stan nije okončan. Branitelj optuženog, odvjetnik Ljubiša Drageljević tada je ustvrdio da Sindičić ima pravo na tu nekretninu, a što se tiče krađe, nema ni jednog dokaza da bi Sindičić ukrao stvari podstanarke.


No, sutkinja Mladenka Paro Rudić i nakon nekoliko zakazanih rasprava nije mogla doći do optuženog Sindičića. Policija je temeljem naloga suda utvrdila da se Sindičić ne nalazi u Hrvatskoj, a što je još zanimljivije i Općinsko državno odvjetništvo ga traži zbog drugog kaznenog djela.

Naime, policija je podnijela protiv Sindičića prijavu zbog kaznenog djela davanja lažnog iskaza, no tužitelji također ne mogu nastaviti s postupkom upravo stoga što je Sindičić nedostupan pravosudnim tijelima.
Sindičić je u ožujku 2012. godine nepravomoćno osuđen da je neovlašteno ušao u tuđi dom, odnosno narušio nepovredivost doma, te da je iz njega ukrao neke predmete.

I u tom konkretnom postupku Sindičić je proveo u istražnom zatvoru više od 40 dana jer je zbog nedolazaka na rasprave za njega bila raspisana tjeralica pa je uhićen potkraj siječnja na graničnom prijelazu Pasjak.

Sindičić je osuđen jer se teretio da je od kraja kolovoza do početka rujna 2007. godine, u zgradi u Ulici Mate Balota 31a u Rijeci, Marčeljevoj Dragi, na ulaznim vratima stana na drugom katu kojeg je kao najmoprimac koristila jedna ženska osoba, neovlašteno promijenio cilindar bravu i skinuo pločicu s prezimenom, te stavio naljepnicu: 'Povjerenik zgrade S. P.'. Nakon toga je povjerenicu i nepoznatu osobu uveo u stan kojeg su koristili desetak dana. Sindičić je navodno iz stana, kojeg su vlasnici drugi bračni par, uzeo sve stvari najmoprimke, zimsku odjeću, knjige, radnu stolicu i peglu.