ZA IZBORE NESPREMNI

Nepromišljen ulazak u izravni izbor lokalne vlasti

27.01.2009 u 13:29

Bionic
Reading

Na stručnom skupu 'Lokalna samouprava i izravni izbori - neizvjesnost prije i nakon izbora', održanom na zagrebačkome Pravnom fakultetu, predstavnici vlasti, političkih stranaka, državne uprave i stručnjaci razmotrili su sve aspekte lokalnih izbora najavljenih za svibanj

Kako je rečeno na skupu, koji su zajednički organizirali Pravni fakultet u Zagrebu i Udruga GONG, izravni izbor gradonačelnika i načelnika općina na lokalnim izborima nije upitan, no potrebno je još mnogo učiniti da bi se uklonile sve nejasnoće i slabosti novog načina odlučivanja građana na lokalnoj razini.

Otvorivši skup dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu Josip Kregar rekao je da između ostalih 'grijeha' u organiziranju lokalne uprave i samouprave u Hrvatskoj možemo dodati još jedan, a to je, prema njegovu mišljenju, nepromišljen ulazak u izravni izbor za načelnike općina, gradonačelnike i župane.

U ime organizatora izvršna direktorica GONG-a Suzana Jašić je rekla kako osjeća neizvjesnost glede predizbornog procesa i kampanje, pa i samih izbora. Napomenula je i da će GONG ove godine raspolagati s najmanje novca dosad za aktivnosti nadgledanja izbora.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks suprotstavio se Kregarovoj tezi da se nepromišljeno ide u izbore, ističući da je zakon o neposrednom biranju dužnosnika na razini lokalne uprave i samouprave donesen konsenzusom političkih stranaka, građana i stručne javnosti te da je usklađen s europskim standardima.

Naglasio je da Sabor očekuje još mnogo posla sa zakonima kojima će se regulirati rad lokalne uprave i samouprave, dodajući da je Vlada već uputila u proceduru mnoge takve zakone. U dijelu stručne javnosti postoji skepsa kako će izborni i postizborni proces funkcionirati te su svi mogući nedostatci razmotreni, rekao je Šeks

Državni tajnik Središnjega državnog ureda za upravu Antun Palarić je rekao da je Zakon o izboru donesen političkim konsenzusom u Saboru, dodajući da nema savršenog zakona. Sve je podložno promjenama i moguće je zakon doraditi, ali neposredan izbor načelnika općina, gradonačelnika i župana ostaje, istaknuo je Palarić

U stručnoj raspravi Robert Podolnjak sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta je naglasio da je kritički osvrt na zakon jedno, a opredijeljenost za izravan izbor dužnosnika na lokalnoj razni drugo. Dodao je da je riječ o svojevrsnom eksperimentu za koji ćemo vidjeti kako će funkcionirati. Ocijenio je da će, među svim pozitivnim što donosi, nova praksa označiti kraj prakse političkih međustranačkih dogovora te smanjiti političku korupciju.

Napomenuo je da je novi sustav biranja u biti prepisani američki model koji nije do kraja ni proveden u našem primjeru. Naglasivši da je takav sustav primjeren američkom dvostranačkom sustavu, a ne hrvatskome i europskome višestranačkom sustavu Podolnjak je rekao kako je potrebno regulirati mnog područja rada izabranih dužnosnika i predstavničkih tijela lokalne uprave i samouprave, a naročito u mogućim situacijama sukoba izvršne i predstavničke vlasti.

Zauzeo se i za ograničenje mandata izabranih župana, gradonačelnika i načelnika općina na dva mandata, kao što je primjerice u SAD-u i Italiji, kako bi se spriječilo da isti ljudi godinama upravljaju lokalnim sredinama.