MINISTAR HYSENI:

'Neovisnost Kosova je 'nepovratna'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.12.2009 19:58
  • Objavljeno 01.12.2009 u 19:56
kosovo

kosovo

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Neovisnost Kosova je 'nepovratna' i svaki pokušaj da se ukine nezamisliv je i mogao bi uzrokovati nove sukobe u regiji, rekao je u utorak pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu kosovski ministar vanjskih poslova Skender Hyseni.

'Neovisnost Kosova je nepovratna i takva će ostati ne samo na korist Kosova već u korist mira i trajne sigurnosti u regiji, kojoj je uvelike pridonijela', rekao je Hyseni, koji predvodi kosovsko izaslanstvo, prvi dan višednevne rasprave o zakonitosti proglašenja kosovske neovisnosti koju pokušava pobiti Srbija.

Srbija je od Opće skupštine UN-a dobila dopuštenje da se obrati ICJ-u sa svojim zahtjevom, pa bi 15-člano sudsko vijeće nakon saslušanja predstavnika 30-ak država koji će iznositi argumente za i protiv legalnosti kosovske neovisnosti trebalo donijeti tzv. savjetodavno pravno mišljenje, koje nije obvezujuće, ali ima težinu.

S osobitom će pozornošću raspravu pratiti zemlje u kojima postoje područja sa separatističkim težnjama, poput Španjolske zbog Baskije. Srbija, koja Kosovo i dalje smatra svojom pokrajinom, nada se da bi za nju povoljna odluka ICJ-a mogla pridonijeti ponovnu otvaranju pregovora s Kosovom.

'Ne možemo sudjelovati u pregovorima koji bi u pitanje dovodili naš status neovisne i suverene države - nema povratka na staro', istaknuo je Hyseni, nazvavši takvu mogućnost 'nezamislivom'. 'To bi bilo krajnje uznemirujuće i čak bi moglo potaknuti nove sukobe u regiji', dodao je kosovski ministar.

Podsjetio je kako su deklaraciju o neovisnosti Kosova od 17. veljače 2008. dosad priznale 63 države, napomenuvši kako Kosovo u ovom trenutku ima devet konzulata i 21 diplomatsku misiju u svijetu.

'Unatoč teškoćama u prošlosti i patnjama koje je prošao kosovski narod, želimo dobrosusjedske odnose sa Srbijom', rekao je Hyseni, uz napomenu kako je Kosovo spremno razgovarati s Beogradom o praktičnim pitanjima od obostrana interesa, ali samo na osnovi ravnopravnosti, kao 'dvije suverene države'.

Nakon Srbije i Kosova prvog dana rasprave, predstavnici još 29 zemalja, među kojima i svih pet članica Vijeća sigurnosti UN-a, dobit će po 45 minuta da iznesu svoje stajalište o pitanju kosovske neovisnosti. Rasprava bi trebala završiti 11. prosinca, a odluka sudskog vijeća očekuje se za nekoliko mjeseci. Jedna od posebnosti tog slučaja očituje se i u tome što će se Kina prvi put u povijesti obratiti ICJ-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi