KONTROLNI POPIS STANOVNIŠTVA

Nemojte se iznenaditi ako vas opet popišu

29.04.2011 u 10:39

Bionic
Reading

Nakon Popisa stanovništva 2011, Državni zavod za statistiku obavit će još i Kontrolni popis u svrhu ocjene obuhvata i kvalitete podataka prikupljenih popisom

U četvrtak oko 21 sat i posljednji od 16.000 popisivača završio je svoj posao. Nakon što je u 22 sata istekao utvrđeni rok za popis stanovništva, popisivači više neće izlaziti na teren, no iznimno, ako pojedine osobe zbog bilo kojeg razloga nisu popisane, ostavlja im se mogućnost popisivanja u popisnim centrima u petak i subotu (29. i 30. travnja) od 8 do 18 sati.

Tako je nakon 28 dana dovršen golem statistički posao vrijedan 175 milijuna kuna. Prvi rezultati popisa bit će objavljeni do 30. lipnja i obuhvatit će broj stanovnika Republike Hrvatske, broj kućanstava te podatke o stanovništvu gradova, općina i županija, sve do razine broja stanovnika u naseljima.

Od 2. do 10. svibnja provest će se kontrolni popis na 300 od ukupno 27.665 popisnih krugova. Kontrolni popis na 1,46 posto ukupnog broja kućanstava u Republici Hrvatskoj provest će kontrolori koji će mjeriti i ocijeniti obuhvatnost i kvalitetu posla popisivača.

'Zadovoljni smo ocjenom cijelog posla', kazao je za Vjesnik Dubravko Škrlec, pomoćnik ravnatelja Državnog zavoda za statistiku (DZS).

'Odaziv građana bio je vrlo dobar, kao i njihove reakcije na pitanja iz popisnice. U golemom poslu, kakav je popis stanovništva, uspjeli smo broj problema i incidenata svesti na najmanju moguću mjeru', dodao je.

Za statističare stopostotni rezultat popisa jednostavno nije moguće dobiti, ali za potrebe države i mnogih njezinih resora i ovakvi podaci bit će dostatni.
Nakon kontrolnog popisa, pet dana kasnije, 15. svibnja, počet će preuzimanje i skladištenje popisnih materijala, a onda počinje obrada skupljenih podataka.
Ni završne ocjene popisa 2011. nisu mogle proći bez upita o nekim pojavama javno zabilježenim na samom početku akcije. Tako su iz DZS-a i sada morali odbaciti teze nekih političkih stranaka da je popis zapravo prikriveno revidiranje biračkih popisa.

'Popis stanovništva je obuhvat u koji ulaze stranci koji žive u zemlji, ali ne ulaze, na primjer, studenti koji su na školovanju u inozemstvu ni radnici na poslovima države ili poduzeća u stranim zemljama', protumačio je Dubravko Škrlec.

Na sličan način mogu se odbiti i primjedbe da bi imovinski dio upita iz popisnice lako mogao biti podloga za provjeru poreznih obveza. Svi prikupljeni podaci su tajni, ne idu dalje od DZS-a.

Popis su, posebno prva tri, četiri dana, pratile i neke kontroverze. Recimo, pojava da su popisivači sugerirali građanima kako da upišu svoju vjersku ili nacionalnu pripadnost. Ili pojave da popisivač nije došao, da je došao neuredan i slično. Prema obavijesti iz DZS-a, tijekom cijelog posla nekoliko je popisivača suspendirano.

'Prilikom popisivanja na terenu, u prosjeku je za svakih sedam popisivača bio zadužen po jedan kontrolor koji je provjeravao njihov rad. Rad kontrolora provjeravalo je ukupno 193 instruktora. Smatramo da smo time postigli neophodnu ujednačenost i točnost', poručuju iz DZS-a.

Treba napomenuti da će se nakon prikupljanja popisne građe provesti još niz kontrola (poput kontrole dvostruko popisanih, kontrole kontingenata i različitih logičko-računskih kontrola) prije no što se objave konačni rezultati popisa. Tako je DZS podigao spremnost popisivača, a broj incidenata pokazuje da je velika većina sasvim zaslužila svojih prosječnih 3500 kuna honorara. Isplata naknade za rad na popisu počinje u svibnju.