MILANOVIĆ NA VLADI

'Nemamo uređene granice s većinom susjeda'

02.08.2012 u 10:44

Bionic
Reading

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović priznao je na početku Vladinog zasjedanja kako 'Hrvatska nema uređene granice s većinom susjeda, nego provizorij'. 'U takvoj situaciji održavamo zatečeno stanje i želimo to promijeniti i riješiti, ali ne na hrvatsku štetu. Znamo što je hrvatsko, ali dok ne verificiramo sporazume ili to ne riješe arbitraže, nemamo jasno definirane granice', rekao je Milanović

Premijer Milanović je poručio hrvatskoj javnosti kako 'ne tražimo tuđe, no ne možemo tvrditi da je nešto naše dok se to ne riješi bilateralnim ugovorima'. 'To se 20 godina nije radilo dovoljno aktivno, pa imamo neriješene granice i sa Slovenijom, i s BiH, ali i s Crnom Gorom i Srbijom', potvrdio je Milanović.

Najavio je i kako Hrvatska po pitanju granica sa susjedima koji nisu članovi EU mora imati inicijativu, ali ne ucjenjivati ih, jer su 'u nešto lošijem položaju'.

'Ne vidim superioran položaj u EU kao sredstvo da maltretiramo i ucjenjujemo druge, odnosno nešto čime ćemo se olako poigravati. Vodimo računa o hrvatskom interesu, ali poštujemo svoje susjede. Prije svega moramo poštovati hrvatski interes i međunarodno pravo, jer su moćan hrvatski saveznik – i prema Sloveniji i prema BiH', rekao je premijer.

Po njemu, 'slučaj granice s BiH je isključivo stvar odnosa Zagreba i Sarajeva'. Ustvrdio je i da 'nitko sa strane nije imao s tim veze, niti se bilo s kim razgovaralo – niti u Europskoj komisiji, niti bilo gdje drugdje'.

'Međunarodne obveze su ozbiljna stvar, potpisani ugovori su ozbiljna stvar. Kad jednom potpišete iz njih se možete povući potpuno, ali nakon toga morate sve još jednom dugotrajno i muktropno i iz početka, ali s potpuno neizvjesnih ishodom – vremenski i sadržajno', upozorio je Milanović.

Za kraj je ponovio kako 'ništa ne prejudicira', no kako 'želi naglasiti koja su naša načela i čega ćemo se pridržavati'. 'Drugi neka govore, neka krstare i neka plove', zaključno je poručio premijer Zoran Milanović, aludirajući na kritike oporbe i njezinog lidera Tomislava Karamarka.