SRPSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

'Nemamo pravo spriječiti spajanje Hrvatske'

19.11.2012 u 13:30

Bionic
Reading

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da ne očekuje skoro rješenje graničnog spora između BiH i Hrvatske, ali da se ovo pitanje mora riješiti u interesu obje zemlje.

Radmanović je istaknuo da je za BiH neprihvatljiv sporazum koji je davno potpisan i čiju je ratifikaciju Vlada Hrvatske iznenada pokrenula. 'U ovoj situaciji nezadovoljna je Republika Srpska u BiH, jer je pitanje granice na rijeci Uni, a pogotovo kod grada Kostajnice, potpuno nakaradno riješeno i teško da postoji bilo tko u Republici Srpskoj tko bi dignuo ruku za takav sporazum, zbog čega ćemo morati ponovo obnoviti raspravu o tome', rekao je Radmanović za 'Večernji list', prenosi 24sata.info.

On je istakao da, čak i ako Hrvatska ratificira taj sporazum, u BiH se to sigurno neće dogoditi. Radmanović podsjeća da se drugi problem granice tiče Neuma i obližnjih otoka i, suštinski, to je pitanje vrlo teško riješiti.

'Problem se dodatno usložnjava, jer se kod Neuma prekida EU i zbog toga će se u razgovore morati uključiti i EU. Nemamo pravo spriječiti spajanje teritorija Hrvatske na ovaj ili onaj način', rekao je Radmanović.

On je istaknuo da je svaka promjena granice teška i ozbiljna stvar, jer zamjena teritorija rijetko ili nikada ne uključuje samo zemljište, već i ljude. 'Hrvatska je imala iskustva sa arbitražama i, vjerojatno, će se to dogoditi i kada je u pitanju granični spor sa BiH. To pokazuje našu nedovoljnu hrabrost da se dogovorimo o nekim stvarima. Bolje bi bilo kada bi se mi mogli dogovoriti bilateralno', zaključio je Radmanović.