KREĆU ELEKTRONIČKE DRAŽBE

Nema više namještanja (pre)jeftinih stanova pod ovrhom

05.12.2013 u 11:28

Bionic
Reading

Nacrt novog Ovršnog zakona donosi nova, jasnija pravila i veću zaštitu ovršenika - tvrdi ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Jedna od velikih novosti je elektronički katalog ovršenih nekretnina i transparentnija pravila dražbe stanova na kojima je do sada bilo puno mogućnosti za malverzacije

Novi Ovršni zakon, koji je Vlada jednoglasno usvojila i poslala u saborsku proceduru, trebao bi donijeti ubrzanje ovršnog postupka, mehanizme zaštite prava ovršenika i potpuno novi postupak ovrhe nad nekretninama.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kaže da novi zakon donosi kraće rokove za postupanje i novo pravilo da se o prigovorima odlučuje na jednom sudu: 'Želimo da se o svemu odlučuje najdalje u susjednoj sobi, a ne da se ide na Županijski sud pa natrag na niži sud.'

Miljenić kaže da su uočili potrebu da se ovršenici unaprijed bolje obavještavaju o mogućnosti ovrhe jer više nema opomena. 'Uvodimo obavezu da se na računu, nakon kojeg slijedi ovrha, ta opasnost mora napomenuti. Ovršenik mora dobiti punu informaciju o tome, o skrbničkom računu i slično', kaže Miljenić.

Novo je pravilo i da se dar za djecu te putni trošak na plaći neće moći ovršiti, a u slučajevima kada osoba ostane bez nekretnine nakon toga više ne bi trebala imati problema s dugovima: 'Često se događa da ovršenik izgubi nekretninu, ali se ne riješi duga. Kad se sklopi taj fiducijarni kredit, dakle ako se odrekne nekretnine, tada se odriče i cijelog duga. Stavljamo ovršenika u povoljniji položaj', rekao je Miljenić.

No prilikom dostave rješenja o ovrsi uvode se stroža pravila. Dostava se mora izvršiti na kućnu adresu koja se provjerava preko OIB-a. 'Uočili smo i to da se prigovori podnose bez razloga, a sad uvodimo to da se prigovor treba obrazložiti', kaže ministar.

Velika novost je i nacionalni katalog ovršenih nekretnina kojim će upravljati Fina. 'Želimo izbjeći male zatvorene ovrhice, kad nitko ne zna što se događa i kad se nekretnine prodaju po dogovoru ispod cijene. Tako su oštećeni vjerovnici i dužnici... U nacionalnom katalogu u Fini će biti lokacije i fotografije nekretnina. Dražba će biti elektronička i na nacionalnoj razini, tako da nema više dogovora dvije ili tri osobe o cijeni', kaže Miljenić i dodaje da će podignuti granicu vrijednosti po kojoj će se prodavati nekretnine jer se one na dražbama vrlo često prodaju daleko ispod vrijednosti.

Uvodi se i status najmoprimca za osobe koje izgube jedinu nekretninu u kojoj žive i koja je nužna za njihov smještaj: 'Imaju mogućnost ostati šest mjeseci u nekretnini, plaćatati zaštićenu najamninu, ali to je tek šest mjeseci dok se ne snađu. Jedan socijalni element...' - kaže Miljenić.

Inače, ako netko dobije ovrhu na manji iznos, a založio je stan, neće ipak izgubiti krov nad glavom, nego će moći za taj iznos založiti neki drugi predmet.