JADRANKA KOSOR

Nema trgovine teritorijem zbog EU

06.02.2009 u 21:55

Bionic
Reading

Radi ulaska u Europsku uniju Hrvatska neće žrtvovati ni komadić svog teritorija i postat će 28. članica EU-a, a u travnju će i Ljubljana čestitati Zagrebu na ulasku u NATO, rekla je za Vjesnik od subote potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor.

Vladina stajališta o rješavanju graničnog spora sa Slovenijom "ista su kao i jučer", odgovorila je u intervjuu Kosor na pitanje bi li Zagreb odustao od nastojanja da se spor rješava pred Međunarodnim sudom pravde.

"Mi ćemo prihvatiti svaku odluku međunarodnog suda. I ne odustajemo od načela da radi ulaska u EU nećemo žrtvovati ni komadić svog teritorija", rekla je potpredsjednica vlade.

"Nije točno" da EU, zato što se bavi recesijom, nema sluha za Hrvatsku, kako je to ustvrdio slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin, rekla je Kosor.

"Naravno da imamo potporu. Štoviše, zahvaljujući potpori s jedne strane i odlično obavljenu poslu s druge, postat ćemo 28. članica EU-a", drži potpredsjednica vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Vlada je odlučna da će završiti pregovore i vjeruje da će se to ostvariti u rokovima dogovorenima s Europskom komisijom, istaknula je Kosor.

Također očekuje da će Slovenija u roku ratificirati Protokol o pristupu NATO-a, što je u parlamentu susjedne zemlje odgođeno zbog međustranačkih razmirica.

"Očekujem da će ga ratificirati i da će nam slovenski predstavnici u travnju na velikoj NATO-ovoj svečanosti čestitati ulazak", rekla je Kosor.

Hrvatsko-slovenski granični spor bilateralno je pitanje dviju susjednih država i ne smije utjecati na ulazak u Europsku uniju, jer nije utjecalo ni u vrijeme kad je u EU ulazila Slovenija, ponovila je Kosor u intervjuu za Vjesnik.