RADIKALNA ZAŠTITARKA

Nema plaće? Izvolite otkaz i kaznenu prijavu

Radna knjižica

Radna knjižica

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list

Zaštitarka HŽ-ove tvrtke kćeri RVR (Redarstvo-vatrogastvo-rasadnik) podnijela je izvanredni otkaz jer joj nisu isplaćene plaće za lipanj, srpanj i kolovoz kao ni naknade za prijevoz. Kako je najavila upravi RVR-a, ne namjerava pojaviti na poslu, a njezin je otkaz priložen kao dokaz prijavi što ju je Republički sindikat radnika Hrvatske uputio Državnom inspektoratu te Državnom odvjetništvu RH

U prijavi se objašnjava kako je razlog za izvanredni otkaz što ga je zaštitarka podnijela neisplata plaća za redoviti rad, neisplata plaća za prekovremeni red te naknada za prijevoz, piše Novi list

'U prvih devet mjeseci ove godine ostvarila sam 199 prekovremenih sati. Kako je i precizirano u prijavi u siječnju sam odradila 16 prekovremenih, u ožujku 30 prekovremenih, u travnju 36 prekovremenih, u svibnju 38 prekovremenih, u lipnju 21 prekovremeni, u srpnju 17 prekovremenih, u kolovozu 10 prekovremenih te prošli mjesec još 37 prekovremenih sati, ističe zaštitarka koja uz izvanredni otkaz prijavom traži postupanje Državnog inspektorata, ali i DORH-a zbog sumnje da je uprava društva prekršila Zakon o trgovačkim društvima.

Na ovaj potez se odlučila nakon propalog prosvjeda stotinjak svojih kolega prošli tjedan pred zgradom Uprave RVR-a. Tražena je tada odgovornost čelnih ljudi zbog katastrofalnog stanja u poduzeću, kao i zbog neisplate zaostalih plaća.

Potez zaštitarke koja je dala izvanredni otkaz samo je još jedan pokušaj da se ukaže na nepravilnosti u RVR-u što traju već godinama, a sada su kulminirale i nagnale radnike na ovako radikalne odluke.

RVR je kao bivša tvrtka kćer HŽ-a 2007. krenula u proces privatizacije, a već u startu radnici su obmanuti jer je obećano da će im tvrtka otplaćivati veći dio kredita podignutih za otkup udjela.

Istovremeno iz Uprave RVR-a očajničke poteze svojih zaposlenika ocjenjuju apsurdnima, podsjećajući da je RVR d.o.o. u 100-postotnom vlasništvu samih radnika. Objašnjavaju kako su poslovni problemi posljedica nemogućnosti naplate potraživanja od naručitelja usluga koji su u sustavu HŽ-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi