VRDOLJAK O INDUSTRIJSKOM RASTU

'Nema mjesta euforiji, ali ima razloga za optimizam'

13.03.2014 u 18:46

Bionic
Reading

Nema mjesta euforiji, ali ima razloga za optimizam, komentar je ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka na najnovije statističke podatke o rastu industrijske proizvodnje, rastu izvoza i blagom rastu potrošnje u siječnju

'Ti podaci jasno pokazuju da se trend promijenio u više gospodarskih sektora. Raste industrijska proizvodnja, izvoz, blago raste i potrošnja, što je bolji podatak nego što se očekivalo, a napokon je ostvaren rast broja izdanih građevinskih dozvola', izjavio je danas ministar Vrdoljak

Državni zavod za statistiku prošli je tjedna objavio da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u siječnju porasla za 5,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na siječanj prošle godine ojačala 2,2 posto.

Po jučer objavljenim podacima Eurostata, rast industrijske proizvodnje u Hrvatskoj u siječnju za 5,4 posto na mjesečnoj razini, najveći je skok sezonski prilagođene industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini među članicama Europske unije.

Ministar gospodarstva ističe da su, što se industrijske proizvodnje tiče, rast povukle kemijska i metalska industrija te proizvodnja računala i elektroničke opreme.

'Upravo smo za te sektore iz Operativnog programa Ministarstva gospodarstva prošle godine izravno dali četvrtinu novca ili 30 milijuna kuna. Podsjećam da su neki od tih sektora upravo i oni na koja stavljamo težište u prijedlogu industrijske strategije', kazao je Vrdoljak.

Sve su to rezultati niza aktivnosti koje ciljano usmjeravamo na rast gospodarstva, koji nam daju razloga za optimizam, naglašava ministar gospodarstva.

Po privremenim podacima DZS-a, hrvatski je robni izvoz u siječnju ove godine zabilježio znatan rast u odnosu na siječanj prošle godine, za 21,6 posto, na 5,6 milijardi kuna, dok je uvoz porastao znatno manje, za 7 posto, na 9,1 milijardu kuna. Tako je deficit u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u siječnju iznosio 3,5 milijardi, što je 10 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, a pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 61,3 posto.

Prvi podaci DZS-a pokazuju i da je promet od trgovine na malo u siječnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno ojačao za 0,9, a realno za 0,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U siječnju je izdano 487 odobrenja za građenje, što je za 0,8 posto više u odnosu na siječanj 2013. godine.