VLADA PREDLOŽILA ZAKON

Nekretnine pod ovrhom ubuduće će prodavati FINA

16.01.2014 u 15:01

Bionic
Reading

Nadležnosti ovršne prodaje nekretnina i pokretnina sele se sa sudova na Financijsku agenciju. Glavna je to novina u Zakonu o provedbi prodaje nekretnina i pokretnina u ovršnom postupku koji je s današnje sjednice Vlade poslan Saboru na raspravu i usvajanje. Takvim prijedlogom zakona, uvjeren je ministar pravosuđa Orsat Miljenić, uvode se realne cijene i miče crno tržište, čime se štite interesi vjerovnika i dužnika

'Mičemo crno tržište, mičemo dogovaranje cijena, rušenje cijena ispod svakog kriterija i time oštećivanje i dužnika i vjerovnika', rekao je Miljenić predstavljajući prijedlog Zakona o provedbi prodaje nekretnina i pokretnina u ovršnom postupku.

Naime, kako podsjećaju u Vladi, već ranije donesen je Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima koji je u provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima ovršenika kod banke uveo Financijsku agenciju kao financijsku instituciju u vlasništvu Republike Hrvatske, no unatoč tome nije se poboljšala učinkovitost ovrhe.

Stoga se novim određenjem omogućava daljnji razvoj tzv. agencijske ovrhe, točnije uvođenje nove metode ovrhe radi ostvarenja novčane tražbine nad nekretninama i pokretninama prijenosom nadležnosti ovršne radnje prodaje sa sudova na Financijsku agenciju. Time će, smatraju u Vladi, novi sustav provedbe ovrhe nad nekretninama i pokretninama biti transparentniji i učinkovitiji, te će se njime omogućiti utvrđivanje realne vrijednosti nekretnine, potencijalnim kupcima će se osigurati da na jednostavniji način na jednom mjestu dođu do informacija o prodaji, što će za posljedicu imati sudjelovanje većeg broja kupaca na javnim dražbama.

Ministar Miljenić najavio da će postojati i katalog nekretnina pod ovrhom.

'Možete sjediti doma, otvoriti i vidjeti što se u ovom trenutku prodaje u Hrvatskoj, licitirati i nitko ne zna koja je cijena izlicitirana dok se ne završi i kroz to nema utjecaja, nema dogovora', rekao je Miljenić.

Komentarom se oglasio i premijer Milanović koji je kao primjer takvih nekretnina uzeo lokale u centru Zagreba.

'Te lokale je država nekad iznajmila nekome za 200 eura, a trenutno idu u podnajam za 5.000 ili više eura u centru Zagreba. Kad god sjednete, ako sjednete u takav kafić, imate se razloga osjećati kao budala. To je isto novac ove države i tu isto moramo uvesti reda, i to sutra. Godinama su sklapani ugovori za vrijedne prostore koji su državno vlasništvo koji su davani ispod svakog tržišnog kriterija u najam, a onda bi taj sretnik to dao u podnajam nekom poduzetniku za 20 puta veći iznos. Jedan dobar dio Donjeg grada u Zagrebu funkcionira na takav način. To je naša odgovornost', rekao je Milanović.