VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Nekadašnji SDP-ovac vodi Most na megdan s HDZ-om

28.04.2017 u 20:53

Bionic
Reading

Koalicija Mosta nezavisnih lista i Hrvatske stranke pravne države predstavila je u petak na konferenciji za novinare u Virovitici nezavisnog saborskog zastupnika Tomislava Žagara kao kandidata za župana Virovitičko-podravske županije

Tomislav Žagar (48) je diplomirani inženjer strojarstva iz Nove Bukovice, saborski zastupnik u dva mandata  i donedavni predsjednik SDP-a Virovitičko-podravske županije.  U studenom 2016. dao je ostavku na tu dužnost i nakon 17 godina članstva napustio SDP.

'Nije lako boriti se protiv jakih lobija na političkoj sceni Virovitičko-podravske županije kojoj treba promjena i pošteno, čestito i transparentno upravljanje', rekao je saborski zastupnik Mosta Miroslav Šimić te ocijenio da Žagar ima u sebi čestitost i ljudskost, vodi više vodi računa o ljudima oko sebe nego o sebi samom, a u isto vrijeme može biti efikasan.

Žagar se odlučio kandidirati jer smatra da s timom svojih suradnika može pokrenuti gospodarstvo Virovitičko-podravske županije, učiniti vlast transparentnijom, spriječiti nepotizam i  reketarenje, zbog čega, rekao je, ulagači zaobilaze ovo područje.

'Županija nije gospodarstvenik niti bi sama trebala ići u poduzetništvo, ali mora stvarati takve uvjete  da svaki poduzetnik može nesmetano obavljati svoju djelatnost i da mu se može pomoći od početka do realizacije projekta. Ne smije se događati da poduzetnici budu izlagani bilo kakvom reketu ili da dobivaju poslove na temelju provizija što se do sada događalo', rekao je Žagar.

Dodao je kako je Virovitičko-podravskoj županija gdje je u svih 13 općina i tri grada na čelu HDZ,  prije svega potrebna demokratizacija. 'Ljudski potencijali su veliki, ali mnogi ne mogu dobiti posao jer nisu članovi HDZ-a. Građani se to ne usude javno reći iz straha za svoju egzistenciju i sigurnost. Najnoviji slučaj iz Opće bolnice Virovitica gdje ravnateljica proziva na odgovornost ljude koji su se usudili nezadovoljstvo iskazati putem Facebook profila. Takve svari su nedopustive', rekao je Žagar.

Na novinarsko pitanje o slučaju razrješenja trojice Mostovih ministara saborski zastupnik Miroslav Šimić kazao je kako je potpuno je jasno da se radi o neustavnoj odluci premijera Plenkovića.

'Mi nemamo kancelarski nego parlamentarni sustav i takve odluke se donose u parlamentu kao što smo već imali takvih slučajeva. Mostovi ministri su pokazali da žele riješiti ustavnu krizu u koju nas je doveo predsjednik Vlade na način da daju ostavke na svoje dužnosti. Nama, već smo to pokazali više puta, nije do fotelja. Stalo nam je do poštivanja hrvatskog Ustava', rekao je Šimić.

Dodao je kako Most ne misli sudjelovati ni u kakvim preslagivanjima.

'Ako je istina da HDZ ima dovoljno zastupnika koji čine vladajuću većinu sve će to ići jako brzo. Ako to nije istina čeka nas iscrpljujući proces. Mi ni u kom slučaju ne želimo preuzeti odgovornost za destabilizaciju Vlade. To je, prije svega, na gospodinu Plenkoviću', ocijenio je Šimić.