HRVATSKA SE TREBA OKRENUTI EU

'Neka se Vulin proba tako ponašati u dvorištu Merkel'

23.06.2015 u 14:40

Bionic
Reading

Ponašanje Aleksandra Vulina, ministra rada u srbijanskoj Vladi je nedopustivo i još jedan znak da se Hrvatska treba okrenuti članstvu u Europskoj uniji, a ne gubiti vrijeme na region, upozorava politički analitičar Anđelko Milardović, koji kao i Davor Gjenero, ocjenjuje dobrom reakciju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u kojoj Srbiju podsjeća na obaveze koje ta zemlja ima ako želi postati članica EU i ne smatraju da je došlo do nekakvog 'raskola' između HDZ-a i nje

Dok HDZ nakon Vulinove izjave o kardinalu Alojziju Stepincu kao 'ustaškom vikaru' poziva hrvatsku Vladu da od Vlade Srbije zatraži da se ogradi i osudi huškački govor, Grabar-Kitarović je osudila njegove riječi, ali i upozorila da je Hrvatska nadišla tu razinu provokacije te da je Vulin problem srbijanskog premijera: ‘Temeljni kućni odgoj nalaže da kad dođete u tuđu kuću, poštujete njene ukućane. Isto vrijedi i kad dođete u drugu zemlju, ali ja bih rekla da Vulin nije naš problem, nije problem Hrvatske. Mi smo nadišli tu razinu provokacija i Vulin je zapravo problem premijera Vučića, koji mora odlučiti kuda ide’.

'Predsjednica Grabar-Kitarović odgovorila je vrlo racionalno i diplomatično i pritom podsjetila srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na obaveze koje ima prema Europskoj uniji čijom članicom Srbija želi postati“, smatra politički analitičar Davor Gjenero. Dodaje da je 'predsjednica ispravno procijenila ulogu lošeg policajca, koju Vulin ima u srbijanskoj Vladi te da s takvim čovjekom, s obzirom na njegove dosadašnje izjave i pozadinu, nema razgovora'.

Za razliku od predsjednice, njihove bivše stranačke kolegice, HDZ je bio mnogo oštriji u svojim istupima nakon Vulinova istupa pa je tako međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač pozvao hrvatsku Vladu da od Vlade Srbije zatraži da se ogradi i osudi Vulinov huškački govor, a saborski zastupnik HDZ-a Željko Reiner u izjavi za RTL kazao je: 'Radi se o sramotnoj izjavi srbijanskog ministra Vulina, a ovo je samo jedna od niza izjava. Nameću se dva pitanja: hoće li ovoga puta srbijanska vlada šutjeti i što će učiniti hrvatska vlada povodom ove izjave'.

'HDZ je i dalje u oporbi i ima širi manevarski prostor te želi svratiti pozornost na svoje stavove dok je Grabar-Kitarović kao predsjednica dio vlasti te je njezina reakcija primjerena i u granicama očekivanog', kaže politički analitičar Boško Picula

Da nema razlike ili nekakvog raskola između HDZ i predsjednice po ovom pitanju, smatra i Gjenero te također podsjeća da je tu riječ o različitim tonalitetima izjava s obzirom na funkciju jer Grabar-Kitarović je ipak predsjednica. Doduše, nije ovo prvi put da se HDZ i Grabar-Kitarović razilaze oko reakcija vezano uz pojedine faze hrvatsko-srpskih odnosa pa je tako HDZ bio pozdravio povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Srbije nakon što je Vulin vrijeđao hrvatskoga premijera Zorana Milanovića i generala Antu Gotovinu, a haški optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj javno u Beogradu spalio hrvatsku zastavu, dok je Grabar-Kitarović je povlačenje nazvala ishitrenim potezom.

Ovaj put, međutim, na 'kućni odgoj' kao i predsjednica, u svojoj je izjavi upozorila i Pusić kazavši novinarima u Luxemburgu: 'To nije bilateralno pitanje, već pitanja kućnog odgoja. Taj član vlade Srbije je do sada imao vrlo neobične eskapade, ovo je nešto što je ispod razine. Hrvatska ne treba i neće skakati kad bilo tko nešto kaže, ali sigurno bi bilo dobro da Srbija sa svoje strane ne dozvoli da se takva slika o njoj širi, jer izgleda vrlo neprimjereno za bilo koju pristojnu zemlju da se njezin ministar tako ponaša'.

Da je riječ o, najblaže rečeno, neprimjerenom ponašanju, smatra i politički analitičar Anđelko Milardović, koji je uz ocjenu da je predsjedničina reakcija primjerena i diplomatična, istaknuo da je reakcija hrvatske Vlade blaga i mlitava jer treba reagirati u smislu da se više počnemo ponašati kao članica Europske unije: 'Hrvatska je izgubljena u vremenu i prostoru. Uskoro ulazi u treću godinu članstva u EU i treba prestati gubiti vrijeme i energiju na region te se okrenuti eurosferi, a od Srbije treba tražiti da se ponaša prema određenim standardima i stvarati pritisak u tom smjeru'. Što se tiče Vulina, zaključuje: 'Nedopustivo je da se član jedne Vlade na teritoriju druge zemlje tako ponaša. Neka to proba napraviti u dvorištu Angele Merkel'.