TREBA REAGIRATI I DORH

'Neka fakulteti razmisle o uvođenju studija - diplomirani kompilator!'

27.03.2014 u 19:09

Bionic
Reading

Glavnom tajniku HDZ-a, nekadašnjem zamjeniku ravnatelja policije Milijanu Brkiću, i službeno je poništena diploma Visoke policijske škole zbog plagiranja diplomskog rada. Na tu vijest reagirali su i saborski zastupnici, smatrajući da bi zbog toga što je na osnovi takve diplome Brkić obnašao visoku dužnost u policiji i dobivao plaću trebao reagirati i DORH

Komentar toga da je Brkić ostao bez diplome prije svega treba potražiti od predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka jer bi se svaki njen komentar mogao protumačiti kao nanošenje štete stranci, ironično je kazala nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

'Stranka vjerojatno neće ništa napraviti jer šef te stranke brani sve okolnosti vezane uz spomenuti slučaj, ali sustav bi morao reagirati i to u skladu sa zakonima koji vrijede u ovom slučaju', kaže Kosor.

Upitana je i ima li u ovom slučaju mjesta i za kaznenu prijavu te traženje naknade plaća koje je dobivao na temelju lažnog dokumenta. 'To je pitanje za DORH koji, kao i sve neovisne institucije, mora raditi u skladu s hrvatskim zakonima', kazala je Kosor.

'Činjenica je da svatko tko se penje u hijerarhiji dobiva veću plaću i bolje mjesto na temelju svojih kvalifikacija. I onaj koji ima srednju školu ne može dobiti istu plaću kao onaj tko ima završen fakultet', dodala je Kosor.

Komentar je dao i predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar. 'Bilo bi dobro da naši fakulteti razmisle o uvođenju novog studija - diplomirani kompilator. Zašto to i službeno ne priznati kad toliko takvih predmeta imamo? Radi se naprosto o osobnoj sramoti, po meni, a ako se ovako nastavi, na sve većem broju fakulteta će pisati veliki oglas: 'Tu kupujem - tu me cijene'', kazao je Lesar.

Smatra da bi se slučajem Brkić trebalo pozabaviti i Državno odvjetništvo. 'Ako Državno odvjetništvo na temelju službenog poništenja diplome smatra da je počinjeno kazneno djelo, oni su na potezu istragom i procesuiranjem. Nakon pravomoćne presude može se pokrenuti postupak vraćanja... stečene imovine, beneficija i svega drugog', rekao je Lesar.

Da bi DORH trebao reagirati, smatra i SDP-ov Nenad Stazić. 'Ja tu vidim dva problema, prvo da je glavni tajnik najveće opozicijske stranke falsifikator i tu očekujem da HDZ nešto poduzme i da se od toga distancira, da pokaže da nije falsificiranje nešto što ta stranka inače podržava. Drugi problem vidim u tome što je taj čovjek primao plaću dugo vremena za mjesto za koje je predviđena visoka stručna sprema, a on je nije imao, i tu bi trebalo pokrenuti postupak da on vrati te novce u proračun', rekao je Stazić.

Upitan što bi HDZ-ovi birači mogli zaključiti ako HDZ ne reagira na slučaj Brkić, Stazić je rekao: 'Ako HDZ ne poduzme ništa, to znači da HDZ podržava falsifikatore i to moraju znati njihovi birači. Možda njihovi birači vole glasati za falsifikatore, ja to ne znam, ali moraju znati da su ovi falsifikatori.'

Nezavisni zastupnik Damir Kajin sumnja da će poništenje diplome 'silno pogoditi' Milijana Brkića.

'Uzet će si malo vremena i napisati novi rad. Stvar je u svim onim koristima koje je ta diploma donosila, a to je povezano s desetinama i stotinama tisuća kuna', rekao je Kajin, dodavši da Brkić više nije visokopozicioniran, ali da danas otvara 'skupove Akademske zajednice HDZ-a'.

Kajin je kazao da će Brkić s vremenom vjerojatno morati vratiti novce, odnosno dio plaće koji je dobio na osnovi lažnog diplomskog rada, međutim naglasio je da je Brkić s druge strane 'odradio posao na funkciji'.

Zastupnici HDZ-a nisu htjeli komentirati poništavanje diplome glavnog tajnike te stranke. HDZ-ov Ivan Šuker u prolazu je samo dobacio: 'Koliko ja znam, on je rekao da će napisati novi diplomski rad na temu riječkih tržnica.'