STAV

Neću ti popraviti računalo

26.09.2010 u 19:14

Bionic
Reading

Otvoreno pismo jednog geeka svom susjedu

Dragi moj susjede,

Ne, ja ti neću popraviti računalo. Kao i sa svim pretpostavkama, tako i ova tvoja – da ti ja mogu, hoću i želim popraviti računalo – može biti ili ispravna ili pogrešna.

Ako je pogrešna te ja zaista ne znam popraviti tvoje računalo, otvara se cijela situacija u kojoj tvoja ignorantnost izlazi na vidjelo. Otkuda ti uopće ideja kucati mi na vrata uvečer i žicati me da pogledam tvoje računalo na izdisaju? Toga si se sjetio jer znaš da ja cijeli dan radim za računalom? Kakve to veze ime, pa ja ga koristim samo kao alat u svojem poslu. Kako ti nije palo na pamet pitati gospodina kirurga gore na četvrtom katu da ti naoštri noževe? Mislim, on po cijeli dan reže, samim time valjda zna kako se njegov alat oštri! A susjeda Mileta, koji je ZET-ov tramvajac? On po cijeli dan pokreće elektromotor u tom tramvaju, sigurno ti može popraviti bušilicu koja ti je crkla prošlu subotu ujutro. Ima Boga očito.

No ako je tvoja pretpostavka točna te ja zaista mogu udahnuti život u tvoju pornomašinu, pardon, računalo... dođe mi da te zadavim na licu mjesta. Nakon što sam cijeli dan u uredu popravljao računala tajnicama i direktorčićima, sada bi da malo zavirim i kod tebe? Dragi susjede, sistem administratori u tvrtkama gotovo nacistički kontroliraju računala. Oni su ih složili i instalirali, oni su stavili sve moguće zabrane na njih. Ako nešto pođe po zlu na tim računalima, oni točno znaju što je umrlo. Administratori rade pod strogo kontroliranim uvjetima. Tvoj kompjuter je složio i instalirao od-susjeda-mali, s najjeftinijim komponentama koje su bile dostupne na tržištu, a potom si ti instalirao sve moguće i nemoguće softvere i zacementirao situaciju s nekoliko klikova na 'Yes, of course I want to install this super awesome toolbar' na tvojoj omiljenoj edukativnoj stranici.

Šlag na kraju je tvoja ideja da ću ja riješiti problem u pet minuta, stoga, naravno, taj trud nije potrebno nagraditi. Oh, ne, dat ćeš mi nekoliko odstajalih napolitanki? Mojoj sreći nema kraja. Ta ideja da je za tvoj problem potrebno pet minuta pokazuje mi samo da ne cijeniš cijelu informatičku branšu te sve informatičare smatraš lakrdijašima koji 'nešto tamo prtljaju po kompjuterima'. Jer ako je za popravljanje tvog računala potrebno pet minuta, to znači da je cijeli taj sektor i da su sve specijalizacije mreža, hardvera i softvera potpuno nepotrebni. Ukratko, imam pametnijih stvari za raditi večeras, recimo presložiti ormar po boji.

Ne, ja ti neću popraviti računalo.