GRUBIŠIĆ PRKOSI VATIKANU

'Neću se odreći politike'

28.11.2012 u 15:31

Bionic
Reading

Iako je od parlamentarnih izbora prošlo gotovo godinu dana, Ivan Grubišić i dalje obavlja svoju dužnost saborskog zastupnika, unatoč tome što mu je zbog toga splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić zabranio ispovijedanje, propovijedanje, slavlje mise i nošenje svećeničkog odjela. Splitsko-makarska nadbiskupija danas je izvijestila javnost da ih je u takvoj odluci još u lipnju podržala i vatikanska Kongregacija za kler, kojoj se Grubišić požalio

U svom priopćenju javnosti Nadbiskupija je potvrdila napise koji su se u medijima pojavili još u rujnu, a prema kojima je i vatikanska Kongregacija za klerike stala na stranu nadbiskupa Barišića. U pismu javnosti Ordinarijat nadbiskupije napominje da je Kongregacija za klerike Grubišiću odgovor na njegovu žalbu poslala još u lipnju.

'Kongregacija prije svega izražava žaljenje zbog don Ivanove otvorene i tvrdokorne neposlušnosti crkvenim zakonima i vlastitom Ordinariju preuzevši mjesto zastupnika u hrvatskom Saboru. Kongregacija za Klerike formalno opominje don Ivana Grubišića da se strogo drži zahtjeva koje mu je izrekla mjerodavna crkvena vlast u Dekretima obustave-suspenzije. Ista Kongregacijaizričito upozorava velečasnog Grubišića da će u slučaju ustrajnosti u neposluhu biti podvrgnut drugim kanonskim kaznama ne isključujući otpuštanje iz kleričkog staleža', stoji u priopćenju Nadbiskupije.

Iako se Ivan Grubišić zbog suspenzije Nadbiskupije požalio i vatikanskoj Kongregaciji za biskupe, Kongregacija za klerike koja je nadležna u ovim slučajevima, takvu je žabu ocijenila neutemeljenom.

U svom priopćenju Nadbiskupija javnost obavještava i da je nadbiskup Barišić Grubišića upoznao s odgovorom Kongregacije za klerike prilikom njihovog sastanka u Splitu, 23. lipnja 2012. godine.

'Nadbiskup je ponovno zamolio don Ivana da ozbiljno preispita kao svećenik svoje odluke, da se odrekne svakog javnog političkog djelovanja kako bi mu kanonska kazna obustave/suspenzije mogla biti povučena, čime bi se on mogao ponovno dopušteno vratiti vršenju svećeničkih dužnosti', stoji u priopćenju.

Iako je odgovorom Kongregacije za klerike Vatikan odaslao zadnje upozorenje Grubišiću, on sam današnju obavijest Nadbiskupije nije previše htio komentirati poručivši da o svemu pitamo Ordinarijat.

Grubišić je pak danas izjavio da se ne namjerava povući iz politike, unatoč upozorenjima crkvene Kongregacije za klerike da bi ga to moglo koštati svećeništva.

"Oni mene mogu izbaciti iz svećeništva, ali iz mene ne mogu izbaciti vjeru, ona je dio mene, i ja se neću mijenjati zato što to netko od mene traži ili na silu provodi. Vjerujem u autoritet istine, a ne u istinu autoriteta", izjavio je Grubišić novinarima u Saboru.

Naglasio je da je u Sabor došao voljom građana te da je svećenik u mirovini.

"A što se tiče navodnih stavova Kongregacije za kler, što su oni odlučili ja nisam vidio, a ako nisam vidio ne mogu niti komentirati", zaključio je.