REAKCIJE NA HAVELOVU SMRT

'Nećemo zaboraviti njegovu predanost slobodi i demokraciji'

2011-12-18T113644Z_805238590_GM1E7CI1IMT01_RTRMADP_3_CZECH-HAVEL

2011-12-18T113644Z_805238590_GM1E7CI1IMT01_RTRMADP_3_CZECH-HAVEL

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Češki vođe i strani političari u nedjelju su izrazili žalost zbog smrti Vaclava Havela, disidenta, pisca i predvodnika Baršunaste revolucije 1989. kojom je bez nasilja srušen komunizam u nekadašnjoj Čehoslovačkoj

Vaclav Klaus, Havelov politički suparnik koji ga je 2003. zamijenio na dužnosti predsjednika Češke, Havela je nazvao 'simbolom nove ere češke države'. Premijer Petr Necas nazvao ga je 'simbolom 1989.' i čovjekom koji je 'za svoju zemlju odradio golemi posao'.

Slovačka premijerka Iveta Radičova rekla je da je Havel bio taj koji je 'otvorio vrata svijetu nakon 1989.'

U susjednoj Poljskoj, začetnik 'Solidarnosti' i bivši predsjednik Lech Walesa nazvao je Havela 'velikim borcem za slobodu nacija i demokraciju'.

'Velika je to šteta i veliki gubitak. Bio je velikih teoretičar našeg vremena i njegov će mudar glas jako nedostajati Europi, naročito sada kad prolazi kroz ozbiljnu krizu', kazao je Lech Walesa koji je kao i Havel, nekadašnji disident, postao šef države s padom komunizma u te dvije zemlje 1989.

'Bio je veliki zagovornik borbe za slobodu, demokraciju i oslobođenje od komunističkog jarma. Šteta da više nije s nama, molit ću se za njegovu dušu', izjavio je Walesa

Bivša američka državna tajnica i Havelova bliska prijateljica, podrijetlom iz Češke, Madelaine Albright, je kazala da je Havel pridonio da se Česi osjećaju ponosno kao narod. 'Za mnoge ljude na svijetu riječ Havel i Čeh znače isto', rekla je Albright.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je odrasla u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, kazala je da 'njegova predanost slobodi i demokraciji nezaboravna, kao što je i njegova čovječnost'. U poruci kolegi Klausu je napisala: 'I mi Nijemci mu puno toga dugujemo. Zajedno s vama, oplakujemo odlazak jednog velikog Europljana'.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle nazvao je u nedjelju 'pionirom ujedinjenja' Europe bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela

Havel je 'bio duh češke revolucije', kazao je šef njemačke diplomacije. 'Bez njega bi buđenje demokracije u istočnoj Europi bilo nezamislivo', dodao je ministar.

'Njemački narod dijeli tugu češkog naroda', zaključio je Westerwelle

Austrijski predsjednik Heinz Fischer je uputio sljedeću poruku: 'Sa smrću Vaclava Havela, okončao se impresivan život velikog Europljana, pisca i humanista'.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt je poručio da je 'Havel bio jedan od najvećih Europljana našega doba'.

Grigorij Javlinski, oporbenjak i vođa stranke Jabuka, kazao je da je Havel bio 'čovjek od integriteta i dostojanstva, koji se nikada nikoga nije bojao'.

'Posvetio je svoj život oslobađanju ljudi od totalitarnog režima', rekao je Javlinski

Predsjednik Europskog parlamenta Poljak Jerzy Buzek pozdravio je uspomenu na bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela te odao počast 'prijatelju' i 'heroju Baršunaste revolucije'.

Vaclav Havel predstavlja baršunastu revoluciju i ujedinjenje Europe', naglasio je on.

'Bio je i ostat će heroj', dodao je on. 'Oplakivat će ga u Republici Češkoj i Slovačkoj, ali na i cijelom europskom kontinentu čijem ujedinjenu je pridonio', izjavio je on.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi