SIRIJSKI POBUNJENICI

'Nećemo naškoditi mirovnjacima UN-a'

07.03.2013 u 12:27

Bionic
Reading

Sirijski pobunjenici koji drže u zarobljeništvu 21 pripadnika mirovnih snaga UN-a nedaleko od Golanske visoravni u južnoj Siriji izjavili su da im neće naškoditi, ali inzistiraju na povlačenju vladinih snaga iz te regije prije nego što ih oslobode, izjavio je u četvrtak aktivist Sirijskog opservatorija za ljudska prava

Rami Abdelrahman je prenio izjavu glasnogovornika pobunjeničke brigade 'Mučenici Jarmuka' koji je rekao da je konvoj mirovnjaka zadržan u selu Jamli, oko kilometar od linije primirja s Golanskom visoravni koja je pod okupacijom Izraela, i da drže pripadnike mirovnih snaga kao 'goste'.

'On je kazao da im neće naškoditi, ali pobunjenici žele da se sirijska vojska i tenkovi povuku s tog područja', izjavio je Abdelrahman nakon razgovora s glasnogovornikom pobunjenika u četvrtak.

UN je u srijedu objavio da je skupina oko 30 naoružanih boraca zarobila dvadesetak pripadnika mirovne misije UN-a na Golanskoj visoravni (UNDOF). Hrvatski kontingent u promatračkoj misiji UN-a na Golanu broji 97 ljudi, a osim hrvatskih i austrijskih u misiji sudjeluju i vojnici iz Indije, Japana i s Filipina. Među zarobljenim vojnicima nema hrvatskih vojnika, potvrđeno je iz MORH-a.

Pobunjenici nisu rekli koje su nacionalnosti zarobljeni promatrači, ali je Sirijski opservatorij za ljudska prava koji je u kontaktu s pobunjenicima rekao da su Filipinci.

Hrvatska vlada nedavno je donijela odluku o postupnom povlačenju iz promatračke misije, jer je sigurnost hrvatskih vojnika ugrožena nakon napisa u međunarodnom tisku kako je Hrvatska navodno prodavala oružje pobunjenicima protiv predsjednika Bašara al-Asada.