marin mrčela

'Neće doći do ustavne krize, ja mogu donijeti godišnji raspored po kojem ću nastaviti obnašati dužnost predsjednika Vrhovnog suda'

27.06.2021 u 14:21

Bionic
Reading

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela za N1 televiziju je rekao kako će sud nastaviti normalno funkcionirati i nakon što aktualnom predsjedniku Đuri Sessi istekne mandat sredinom srpnja te da neće doći do ustavne krize

Mrčela je, naime, taj koji će po godišnjem rasporedu preuzeti upravljanje sudom umjesto Sesse, a naglasio je i kako postoji rješenje i za razdoblje nakon nove godine jer da je on taj koji može odlučiti nastaviti obnašati taj posao.

'Sud će funkcionirati jednako kao i do sada. Ta situacija je predviđena u članku 44c, stavak 3. To znači da će poslove predsjednika suda, odnosno poslove sudske uprave obavljati zamjenik. Godišnji raspored se donosi za jednu godinu i spada u poslove sudske uprave. S obzirom na to da poslove sudske uprave donosi i zamjenik, to onda znači da je i zamjenik ovlašten donositi godišnji raspored', rekao je Mrčela za N1 televiziju i dodao kako mu zakon omogućava da donese novi godišnji raspored po kojem bi on osobno mogao nastaviti obnašati dužnost predsjednika suda.

'Ustavna kriza, barem kako sam ja to shvatio iz onog što što piše u udžbenicima o ustavnom pravu i kako je to profesor Branko Smerdel pisao u jednom članku je situacija kada zbog političkog prijepora jedan dio državne vlasti ne može funkcionirati. To se neće desiti. Barem što se tiče sudbene vlasti jer sudovi će i dalje raditi, suci će i dalje suditi i s te strane se ništa neće promijeniti', objasnio je svoj stav Mrčela.

Rekao je i kako se neće prijaviti na novi javni poziv Državnog sudbenog vijeća za predsjednika Vrhovnog suda.

'Ne znam. Ja sam zapravo već rekao da neću pa mogu samo to ponoviti. Ne znam koje bi to okolnosti bile da se prijavim. Sve sam vam odgovorio', rekao je Mrčela za N1.