TURSKA SE PROTIVI

'Neće biti strane intervencije u Siriji'

25.11.2011 u 11:13

Bionic
Reading

Potpredsjednik turske vlade Bulent Arinč odbacio je svaku mogućnost strane intervencije u Siriji u kojoj režim već osam mjeseci silovito guši narodnu pobunu

'Odlučno se protivimo svakoj intervenciji u Siriji i odbacujemo svaku mogućnost operacije protiv te zemlje u kojoj bi eventualno sudjelovala Turska', rekao je u četvrtak navečer novinarima, a prenijela je informativna mreža CNN-Türk.

'Neke zemlje kažu da će se Turska umiješati u događaje u Siriji, što nipošto nije točno. Nema ni govora o slanju (turskih) vojnika i o turskoj intervenciji u Siriji. Nećemo dopustiti ni intervenciju drugih zemalja', istaknuo je Arinč koji je i glasnogovornik vlade.

Takav bi scenarij imao teške posljedice za čitavu regiju, ocijenio je taj čelnik. Turska je zauzela oštro stajalište prema svom susjedu i bivšem savezniku. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan pozvao je u utorak sirijskog predsjednika Bašara al Asada da odstupi s vlasti.

Turska razmišlja o uvođenju tampon zone i zabrane leta nad graničnim područjem između dviju zemalja da bi se spriječio masovni priljev izbjeglica u slučaju ofenzive sirijske vojske na području uz tursku granicu. Turska je prihvatila oko 7.000 predstavnika sirijske oporbe koji su pobjegli pred sukobom u svojoj zemlji.