Njemački stručnjaci

Neće biti kolektivnog imuniteta bez cijepljenja mladih

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 06.07.2021 08:51
  • Objavljeno 06.07.2021 u 08:51
Cijepljenje u Njemačkoj

Cijepljenje u Njemačkoj

Izvor: EPA / Autor: SASCHA STEINBACH

Kolektivni imunitet na koronavirus vjerojatno se neće moći postići bez cijepljenja djece i adolescenata, objavilo je Njemačko društvo za imunologiju (DGfI).

"Uobičajeno se misli da će se kolektivni imunitet postići kada 60 do 70 posto populacije bude zaštićeno od patogena. Ali to pretpostavlja da se virus ne može reproducirati kod tih osoba", rekao je potpredsjednik DGfI-ja Reinhold Foerster za dnevne listove medijske grupaciju Funke Media Group u komentarima objavljenim u utorak.

Foerster je rekao da je s virusom Sars-Cov-2 to drugačije: ljudi mogu prenositi virus iako sami nisu bolesni, čak i ako su cijepljeni.

Delta varijanta virusa samo pogoršava takvu situaciju, naglasio je.

"Ona je mnogo zaraznija. I jako pogađa adolescente i djecu", pojasnio je. "Sve dok ta skupina uopće nije cijepljenja ili je cijepljena samo malo neće se postići kolektivni imunitet".

Po njemačkom Institutu Robert Koch za kontrolu bolesti (RKI), najmanje 85 posto stanovništva u dobi između 12 i 59 godina i 90 posto onih iznad 60 godina mora se cijepiti da bi se uspješno borilo protiv delta varijante.

"Kada bi se ta stopa procijepljenosti postigla na vrijeme, najavljeni četvrti val u jesen/zimu bio bi malo vjerojatan", objavio je RKI u ponedjeljak.

Zasad povjerenstvo za cijepljenje (Stiko) nije izdalo opću preporuku za cijepljenje djece i mladih iznad 12 godina a za one ispod 12 nema odobrenog cjepiva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!