RUŽA TOMAŠIĆ U SABORU

'Ne želim da mi kći kaže: Ja sam muško'

06.02.2013 u 17:07

Bionic
Reading

Na inicijativu Komisije HBK Justitia et pax u Hrvatskom saboru je održana tematska sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o kurikulumu zdravstvenog odgoja. Posve očekivano, nakon tri sata kvalitetne dijaloške rasprave, bez povišenih tenzija, oni koji su do sada bili protiv četvrtog modula, kolokvijalno nazvanog 'seksualnim', ostali su pri tome da ga nije trebalo uvoditi, dok su njegovi zagovaratelji držali drugu stranu

Osim što su protiv četvrtog modula u školama, njegovi protivnici Ministarstvu su zamjerili i način na koji je uveden smatrajući da je do njega došlo preko noći, bez javne rasprave, na što im je replicirano da se o jednom kurikulumu javna rasprava ne vodi. Ante Babić (HDZ) smatra da se u uvođenju četvrtog modula radi o najgorem kršenju ljudskih prava od osamostaljenja Hrvatske, dok vanjska članica odbora Marijana Petir drži da se njime pokušavaju usaditi vrijednosti koje su bitno drugačije od onoga što djeca uče kod kuće.

'Tu se radi o kršenju ljudskih prava djece i roditelja', smatra Petir.

Ruža Tomašić (HSP dr. Ante Starčević) mišljenja je da bi se u školi više trebalo učiti o ovisnosti o drogama nego o spolnom odgoju, a ne bi željela da joj kći jednog dana dođe kući i kaže: 'Ja sam cura samo zato što nemam muško spolovilo.'

Dubravko Lepušić, ginekolog i član povjerenstva za izradu četvrtog modula, pojasnio je zbog čega smatra da je njegovo uvođenje važno za djecu.

'Prema mojim istraživanjima, djeca danas već sa 16 godina stupaju u spolne odnose. Cilj odgoja je da ih se nauči kako se zaštititi. Odgoj ne nameće stavove i svugdje u kurikulumu stoji objašnjenje kakav stav o pojedinim temama imaju religijske, medicinske, zdravstvene ili aktivističke udruge. HPV danas ima 30 posto djevojčica, a šansa da ga se prvi prvom spolnom odnosu dobije je 60 posto. U Hrvatskoj smo suočeni sa 2.000 maloljetničkih trudnoća godišnje s tendencijom rasta', istaknuo je Lepušić.

Svojim istraživanjima, kaže, došao je do zanimljivih saznanja o tome što djecu zanima. Omogućio im je da u kutiju anonimno ubace pitanja o 'škakljivim' temama i neka od najčešćih pitanja su: 'Mogu li ostati trudna kad imam menstruaciju?', 'Mogu li se zaraziti spolnom bolešću preko poljupca?', 'Hoće li ginekolog reći roditeljima da sam stupila u spolne odnose?' i 'Može li masturbacija dovesti do neplodnosti?'

241328,240900,240870,240623
Tonči Matulić
, dekan Hrvatskog bogoslovnog fakulteta, smatra da se četvrtim modulom ulazi u nečiju intimu i da je spolnost prozor ulaska u istu.

'Pod kojim uvjetom možemo ući u nečiju intimu? Na taj način možemo napraviti samo goru stvar. Cijelo vrijeme se stječe dojam da se nešto želi nametnuti', kazao je Matulić.

Gvozden Flego (SDP) smatra da je to kako će izgledati pojedini predmet u školi stvar prvenstveno stručnjaka.

'Problem je što je zdravstveni odgoj postao moralno i političko pitanje. Ovdje nije riječ ni o kakvoj indoktrinaciji, radi se o tome da djecu treba naučiti da poštuju različitost', naveo je Flego govoreći o dijelu u kojem se odgoj bavi ljudima drugačije seksualne orijentacije.