NEZADOVOLJSTVO U BIH

Ne žele odlagalište radioaktivnog otpada uz granicu!

13.12.2015 u 11:58

Bionic
Reading

Vlada Republike Srpske (RS) prihvatila je prijedlog rezolucije u kojemu izražavaju protivljenje izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada u pograničnoj općini Dvoru koju su ranije hrvatske vlasti predložile kao najpogodniju lokaciju ovog odlagališta.

'Nužno je da sve nadležne institucije u RS, kao i u BiH, zauzmu jedinstven stav i poduzmu sve aktivnosti s ciljem sprječavanja realizacije aktivnosti na navedenoj lokaciji, radi zaštite interesa RS, odnosno BiH, kao i zaštite sigurnosti i zdravlja stanovništva i ustavom zajamčenog prava na zdravu životnu sredinu', navedeno je u priopćenju koje su u nedjelju objavili mediji u BiH.

Ovaj prijedlog odluke proslijeđen je dalje u proceduru prema Narodnoj skupštini Republike Srpske koja će se očitovati o izgradnji radioaktivnog odlagališta otpada na lokaciji Trgovska Gora kod Dvora.

Državno Vijeće ministara BiH ranije je zaključilo kako Hrvatska nije zatražila službene konzultacije o mogućoj gradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori uz granicu dvije zemlje upozoravajući istodobno kako su time narušene međunarodne obveze.

Pri tome je zadužena Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost da u kontaktu s nadležnim tijelima vlasti u Hrvatskoj razmotri sva sporna pitanja u vezi s mogućim odlaganjem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i da o tome što brže podnese odgovarajuće izvješće.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH istodobno je dobilo zadaću diplomatskim putem tražiti od Hrvatske hitnu dostavu informacija u vezi s planiranom gradnjom odlagališta nuklearnog otpada u blizini međudržavne granice.