PULJAK PREDSTAVILA STRANKU

Ne zanima nas Hrvatska iz 1941. i 1991. nego iz 2031.

03.10.2015 u 15:11

Bionic
Reading

Nedavno osnovana politička stranka "Pametno" predstavila je u subotu u Zagrebu svoj politički i izborni program naglasivši da ova stranka bazira na strateškim i dugoročnim stručnim rješenjima a ne na populizmu i jeftinim obećanjima te da ne govore o 1941. ili 1991. godine već ih zanima kakva će biti Hrvatska 2031. godne

Ova stranka započela je kao građanska inicijativa u Splitu, a u kolovozu se registrirala kao politička stranka, rekla je na predstavljaju predsjednica stranke Marijana Puljak, dodavši kako se zalažu za pametan pristup strukturalnim reformama koje neće biti ni lake ni brze, a obrazovanje i znanost je priopritet,

Naglasila je kako ova stranka želi da Hrvatska 2031. bude zemlja građanskog optimizma i poleta nauprot današnjoj maludušnosti. Puljak je rekla da su njihov program radili stručnjaci, njih oko 40 a izabrana su čak 18 područja za koja smatraju da trebaju dubinske reforme.

Jedna od stručnjaka koji su radili program stranke "Pametno", znanstvena savjetnica u trajnom zvanju na Ekonomskom institutu i jedna od autorica programa stranke Pametno, Maja Vehovec, rekla je da je neophodno smanjiti rashode države a poreznu politiku učiniti stabilno i kako je ocijenila, predvidivom.

Mišljenja je kako je potrebno graditi povjerenje u financijski sustav zemlje i pritom zadržati neovisnost Središnje banke ali i povećati njezinu odgovornost. Smatra da je potrebna reforma lokalne i područne samouprave predloživši smanjenje broja gradova i općina kao i lokalnih političara za tri puta a broj županija s sadašnjih 20 smanjiti na pet regija.

Važnim smatra i ograničavanje na dva mandata lokalnim političarima kako bi se smanjila mogućnost korupcije te se zauzela za veću transparetnost trošenja lokalnih proračuna.

Na novinarski upit hoće li stranka "Pametno" kandidirati na predstojećim parlamentarnim izborima predsjednica stranke Marijana Puljak rekla je da hoće i to najvjerojatnije u 10. izbornoj jedinici te možda u Gradu Zagrebu, no o tome će odlučiti skupština stranke sredinom mjeseca. Kaže da njihovo biračko tijelo nisu samo oni glasači koji su neopredjeljeni nego svi koji se slažu s njihovim programom.