ORAH O IZMJENAMA ZOR-A

Ne trebaju nam posuđeni radnici kao u Njemačkoj

28.02.2014 u 15:03

Bionic
Reading

Božana Zadro, potpredsjednica ORaH-a, i Davor Škrlec, potpredsjednik ORaH-a, danas su na konferenciji za medije upozorili da odredbe prijedloga izmjena Zakona o radu ugrožavaju prava radnika te mogu dovesti do smanjenja plaća i veće radne nesigurnosti

'Iluzija je da će se predloženim izmjenama koje se nalaze u prvom saborskom čitanju utjecati na poboljšanje gospodarstva. U Hrvatskoj, umjesto da zakoni evoluiraju, oni svakom promjenom žele napraviti revoluciju. Uzimaju se modeli Finske, preko Austrije, do Njemačke, pa slažemo svoj i onda dobijemo neprovediv zakon', kazao je Škrlec

Zadro pojašnjava da Vlada želi uvesti njemački model, ali bez objašnjenja što je taj model donio Njemačkoj i njemačkim radnicima.

'Njemačka je prije desetak godina uvela tzv. male poslove, a trenutna rasprava u Njemačkoj, motivirana nizom analiza o primjeni navedenog načina zapošljavanja, ide u pravcu pronalaženja načina na koji ograničiti širenje takvog oblika rada preko agencija za zapošljavanje.

Sve političke stranke prepoznale su to da se institut rada na određeno vrijeme, odnosno zapošljavanja preko agencija za zapošljavanje, koristi za trajno smanjenje troškova radnika u poduzećima, a na štetu zaposlenih i na teret poreznih obveznika jer su takvi radnici bili prisiljeni biti korisnici socijalnih naknada. Preko agencija za zapošljavanje tzv. 'posuđeni radnici' zarađuju znatno ispod prosjeka i s vremenom su postali korisnici socijalnih naknada jer im plaće nisu bile dostatne za život. Ne vidimo da se ta mogućnost spominje u Hrvatskoj', istaknula je Zadro

Podsjetila je na činjenicu da se zapošljavanje preko agencija u Njemačkoj u posljednjih nekoliko godina pretvorilo u problem na tržištu rada, a u deset godina, koliko je prošlo od njegova uvođenja, brojka radnika na određeno vrijeme se utrostručila i danas ih je oko 900.000.

Upozorila je da pravilnik koji propisuje da agencije moraju dostaviti podatke o broju zaposlenih preko njih do 1. ožujka 2014. godine neće dati pravu sliku o tome koliko ljudi radi na taj način jer agencije sklapaju ugovore o poslovnoj suradnji s poslodavcima, za što nisu dužne dostaviti podatke Ministarstvu rada i na taj način zaobilaze ZOR.

'Jedina sankcija im je, ako ne dostave podatke, upozorenje', podsjetila je Zadro.

Smatra da sve navedeno jasno pokazuje da 'trava nije zelenija u Njemačkoj' i da ne možemo samo kopirati zakone drugih zemalja i implementirati ih kod nas.

'Isto je napravljeno sa zakonom o osobnom stečaju i predstečajnoj nagodbi. Uopće ne gledamo na moguće reperkusije, već samo kopiramo. A naše gospodarstvo nije gospodarstvo Njemačke', zaključila je Zadro.