MESIĆ NA 294. SINJSKOJ ALKI

'Ne tražim da me Crkva voli, nego da se ogradi'

09.08.2009 u 17:15

Bionic
Reading

Uz desetak tisuća posjetitelja iz zemlje i inozemstva, na ovogodišnju 294. sinjsku alku došli su i njezin pokrovitelj predsjednik RH Stipe Mesić, premijerka Jadranka Kosor s ministrima Tomislavom Karamarkom i Brankom Vukelićem, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks te saborski zastupnici, crkveni velikodostojnici, župani, gradonačelnici i načelnici

SINJ - Na Alku su stigli i predsjednički kandidati Andrija Hebrang, Vesna Pusić i Ivo Josipović, izvještava Večernji list.

'Čestitam organizatorima. Alka je dobila mjesto koje joj pripada. Ona je tradicija, povijest, nacionalno dobro koje treba zaštititi i osloboditi dnevne politike', kazao je Mesić u obnovljenim Alkarskim dvorima.

Premijerka Kosor također je čestitala organizatorima, posebno ističući da se osjeća dobrodošlom u Sinju jer tu je puno starih i novih prijatelja. Naročito je vesele susreti s braniteljima. Dodala je da je prvi put došla kao premijerka te da će učiniti i dodatne napore za bolju promociju Sinjske alke.

Za visoke goste priređen je svečani ručak u hotelu Alkar, nakon čega je svečana povorka na čelu s Mesićem i premijerkom Kosor u pratnji fra Bože Vulete posjetila crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske. Na upit je li njegov posjet crkvi znak zatopljenja odnosa s Crkvom, Mesić je kazao da nikada nije bio u zavadi s crkvenim strukturama, ali traži da se oni ispričaju i ograde od komentara urednika Ivana Miklenića u Glasu koncila, koji ga je prozvao veleizdajnikom. Mesić je dodao da bi bilo licemjerno da se grli i ljubi s onima koji su ga proglasili veleizdajnikom.

'Bilo bi dobro da se kardinal (Bozanić) ogradi. Ne tražim da me vole, nego da se ograde', rekao je Mesić.

Nakon toga prijem uoči odlaska na trkalište u obnovljenim prostorijama Alkarskih dvora za uzvanike je priredio Stipe Jukić, predsjednik Alkarskog viteškog društva, koji je Mesiću uručio prigodni poklon Zlatnu alku, a visoki gosti zajednički su se fotografirali s alkarima, alkarskim momcima, članovima uprave VAD-a i hrvatskim generalima.

'Smiri se viteže!'

Tijekom predsjednikova govora o sudjelovanju Hrvatske u antifašističkojpobjedi u Drugom svjetskom ratu, čuli su se zvižduci iz dijela publikei psovke na račun antifašizma. Jedan od gledatelja koji je bio desetakmetara od predsjednika Mesića neprimjereno je reagirao, zbog čega jehrvatski predsjednik nakratko prekinuo govor, nasmijao se i uzvratio: 'Smiri se viteže.'

Alkarskom slavodobitniku Anti Zorici Mesić je uručio sablju i zlatni prsten. Istodobno je pobjedniku alkarski vojvoda Ivan Čikara privezao na koplje hrvatsku trobojnicu, a od Alkarskog društva pripala mu je nagrada od 45.000 kuna i zlatna plaketa.

Mesić je rekao da se nalazimo 'pred izazovima na unutrašnjem i vanjskom planu'. Naglasio je da nedavnim članstvom u NATO-u 'dajemo doprinos regionalnoj i globalnoj sigurnosti' te da je također strateški cilj Hrvatske ulazak u Europsku uniju, ali da je u posljednje vrijeme došlo do zastoja.

'Zastoj je izazvala slovenska blokada', rekao je Mesić, dodavši da Hrvatska granični spor sa Slovenijom 'želi rješiti u skladu s međunarodnim pravom i u dobrosusjedskom duhu'.

Osvrćući se na gospodarsku krizu, istaknuo je da ta kriza traži 'brzu i osmišljenu reakciju svih, a prije svega Hrvatske vlade'. 'Manji dio stanovništva postaje sve bogatiji, a veći dio stanovništva sve siromašniji', rekao je.

Upozorivši na pojavu sive ekonomije, korupcije, gospodarski kriminal, netransparentnu privatizaciju i neplaćanje poreza, predsjednik Mesić je izrazio uvjerenje da Hrvatska 'ima potencijala da prevlada današnju krizu'.