HUP DALMACIJE

'Ne miješamo se u politiku'

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 18.06.2010 17:31
  • Objavljeno 18.06.2010 u 17:06
Blagaic Marusic HUP 03

Blagaic Marusic HUP 03

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Osnovna poruka s današnje medijske konferencije u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca Dalmacije u Splitu je stav da se poslodavci ne miješaju u politiku, ali žele pravo na rad

Hrvoje Marušić, čelnik HUP-a Dalmacije, usporedio je taj stav s legitimnom borbom sindikata koji brane prava radnika.

'Odlučno odbacujemo bilo kakvu insinuaciju ili podmetanje da se miješamo u politiku, da nekoga želimo skinuti ili drugog dovesti na vlast. Demantiramo i mišljenje koje se moglo čuti ovih dana - da je HUP nečiji instrument. Ponavljam, mi nismo ničiji instrument, mi se borimo za pravo na rad i poduzetništvo', naglasio je Hrvoje Marušić. 'Kada je premijerka Kosor došla na vlast, sve je pozvala u pomoć za dobrobit zemlje i HUP se odazvao u dobroj vjeri.'

Marušić
je na kraju svog izlaganja pozvao sve poduzetnike iz Dalmacije da u roku od 15 dana informiraju udrugu o svim projektima i inicijativama koje su na ovaj ili onaj način opstruirane, usporene zbog sporosti administracije na državnoj i lokalnoj razini i tome slično. Tek tada će biti moguć potpun uvid u štete zbog neučinkovitog državnog aparata i udruga će na osnovu toga odlučiti o daljnjim koracima.

Nakon Marušića novinarima se obratio i poduzetnik Vicenco Blagaić koji je ovih dana bio u centru pažnje javnosti zbog otvorenog otpora ministrici Marini Matulović-Dropulić. Za zadovoljstvom je istaknuo da je jučerašnji rezultat glasovanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bio 33:0 i napomenuo kako je to dokaz da je bio u pravu. Upozorio je na situaciju da Hrvatska po kriterijima Svjetske banke tavori na dnu kao zemlja s izuzetno lošom poduzetničkom klimom. Po tome u Hrvatskoj za ishođenje građevinske dokumentacije treba u prosjeku 400 dana. Blagaić je upozorio da je to prosjek i da je u Dalmaciji situacija puno lošija.

'U takvom ambijentu nema ulaganja, investitori se klone ovog područja i država nije u stanju osigurati elementarne uvjete za poduzetničke aktivnosti, zaključio je Blagaić. Kao primjer puno veće učinkovitosti Blagaić je naveo crnogorsku administraciju, zahvaljujući kojoj se na obalnom pojasu susjedne zemlje može vidjeti stotine dizalica i velika građevinska aktivnost, a jug Hrvatske je praktički beživotan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi