UPOZORENJE BROĐANIMA

'Ne izlazite iz kuća! Zabilježena rekordna koncentracija sumporovodika!'

14.05.2013 u 13:24

Bionic
Reading

Jutros u osam sati, u Slavonskom Brodu izmjerena je koncentracija sumprovodika u zraku osamnaest puta veća od granične vrijednosti- 126,3 µg/m3. U pitanju je najveća koncentracija sumporovodika ikad zabilježena na mjernoj postaji u Slavonskom Brodu, javlja brodportal.hr

Granična satna koncentracija za sumporovodik iznosi 7 µg/m3, podsjeća brodportal.hr.

Gradska uprava Grada Slavonskog Broda upozorila je odmah sve građane da ne izlaze iz svojih kuća ako to ne moraju, a upozorenje se posebno odnosi na djecu, starije građane te osobe s bolestima respiratornog sustava.

Nakon što su zabilježene katastrofalno visoke koncentracije sumporovodika u zraku, Grad Slavonski Brod odmah je uputio oštro prosvjedno pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku te predsjednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović. Istovremeno, predsjedniku Republike Hrvatske dr. sc. Ivi Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću Grad je uputio zahtjev za zaštitom zdravlja svojih građana.

Nijedan od razgovora vođenih na temu ovoga međudržavnog ekološkog problema još nije polučio konkretne rezultate, a cijelo to vrijeme građani Slavonskog Broda udišu onečišćen zrak.