SANADER O PADU BDP-A

'Ne isključujem još jedan rebalans do kraja godine'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 08.04.2009 10:14
  • Objavljeno 06.04.2009 u 17:51
Ivan Šuker Ivo Sanader

Ivan Šuker Ivo Sanader

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da, potvrde li se procjene Ekonomskog instituta o padu BDP-a od 3 posto u 2009., ne isključuje još jedan rebalans državnog proračuna do kraja godine

'Ako se tako bude razvijalo, ni ja ne isključujem drugi rebalans ove godine. No, moramo pričekati turističku sezonu, da vidimo kakva će biti, i tada procijeniti', izjavio je premijer u emisiji Hrvatskog radija 'Kako vlada Vlada'.

Naglasio je da Vlada prati i pratit će ekonomske trendove, da nastavlja ozbiljne razgovore s ekonomskim stručnjacima, ponovivši kako je nakana Vlade u vrijeme krize boriti se za svako radno mjesto, svako poduzeće, da se pokuša zadržati projekcija proračuna kakva je predviđena nedavno usvojenim rebalansom. Na SDSS-ovo protivljenje rebalansu gleda kao na procjenu tog koalicijskog partnera da bi, uoči lokalnih izbora, bilo dobro malo se odmaknuti od Vlade.

Sanader je uvjeren da Hrvatska može izbjeći MMF, istaknuvši oni koji zagovaraju da Vlada treba razgovarati o stand by aranažmanu s MMF-o, dakle 'kresanju' plaća i mirovina za 30 i više posto, to mogu činiti bez njegove i Vladine potpore.Sindikatima koji najavljuju prosvjede zbog smanjenja plaća u javnim službama poručio je da je jedina alternativa MMF-u ono što čini Vlada, a to je održivi proračun. 'Bit uspjeha i neuspjeha je održivi proračun. Sve počinje od proračuna i to je moja poruka ovim divnim ljudima u javnim službama. Oni rade iznimno važan posao za ovu zemlju, ali u vrijeme krize ne možemo se boriti za plaće, nego za svako radno mjesto', rekao je Sanader.

Ustvrdio je da sindikati po Ustavu i zakonu imaju svako pravo prosvjedovati i štrajkati, ali i istaknuo da sada nikako nije vrijeme da se energija tako troši. Premijer je najavio da će Vlada prekosutra s ekonomskim stručnjacima raspraviti akcijski plan za turizam, od kojega puno očekuje, posebno za iduću godinu, a Vlada bi nakon Uskrsa u Sabor trebala uputiti novi zakon o turističkom zemljištu, koji, kao jednu od mjera, predviđa da se sav prihod od koncesija i prodaje turističkog zemljišta 'slijeva' u fond iz kojega bi se pomagalo turističke subjekte i aktivnosti. Novi zakon, najavio je, predviđa i da se za vrijeme turističke sezone, čije bi trajanje bilo od početka svibnja do kraja listopada, privremeno ukinu vize za zemlje iz kojih dolazi puno turista, a s Hrvatskom imaju vizni režim.

Sanader je zaposlenima i sindikatima u pulskom brodogradilištu Uljanik poručio da Vlada neće dopustiti da se, u ovo vrijeme krize, s Europskom komisijom pregovara o privatizaciji tog brodogradilišta po modelu koji odudara od ranije dogovorenog. 'Na tome će Vlada inzistirati. Možda smo tako mogli pregovarati prije godinu dana, ali sada su bitno drugačiji uvjeti', kazao je.

Za situaciju u Dubrovniku, gdje su trgovine ove nedjelje otvorile svoja vrata unatoč zakonskoj zabrani, Sanader je kazao da je 80 posto riješena registracijom trgovina kao suvenirnica, dodavši da je za svaku mjeru koja pomaže turizmu, ali ne i za to da se zakon svaki čas mijenja i njime eksperimentira. Premijer je neozbiljnim i neobjektivnim ocijenio posljednje istraživanje agencije Puls, po kojemu tek 17 posto anketiranih građana podupire Vladu, napominjući da je Puls prije zadnjih dvaju parlamentarnih izbora procjenjivao HDZ-ov poraz, a HDZ je drugi mandat na vlasti. 'Puls igra vrlo nedemokratsku utakmicu', rekao je.

Sanader je istaknuo da ga je, kao i cijelo hrvatsko izaslanstvo, ulazak u NATO ispunio osjećajem uspjeha i ponosa, da smatra kako hrvatski građani i nisu svjesni tog velikog uspjeha, ali i naglasio kako, s obzirom na aktualnu krizu, razumije što ostvarenje tog velikog vanjskopolitičkog cilja nisu dočekali s euforijom. 'Razumijem to, vremena su krize, svi se bore za svoju i egzistenciju svoje obitelji', rekao je premijer.

Vjeruje da bi se do iduće međuvladine konferencije 24. travnja u Bruxellesu trebao sastati sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, izvijestivši kako je slovenskom kolegi ovoga vikenda u Strasbourgu rekao da je spreman organizirati sastanak u Zagrebu ili okolici. Sanader je najavio da će u tom pozivu za sastanak stajati i apel Hrvatske da Slovenija ukine blokadu pregovora, na temelju europskih načela po kojima se zbog bilateralnih pitanja ne koči europska integracija neke zemlje.

Sanader je uvjeren da će prvotni prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna biti dopunjen, odnosno da neće ostati u izvornom obliku kakav je predstavljen Hrvatskoj i Sloveniji, izvijestivši da su Francuska, Češka i Švedska već u tom smislu i krenule s nekim inicijativama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi