THACI ODRJEŠIT

Ne damo sjever Kosova za UN!

19.01.2013 u 13:06

Bionic
Reading

Neće biti podjele Kosova u zamjenu za stolicu u UN-u, poručio je kosovski premijer Hashim Thaci na sučeljavanju sa srbijanskim premijerom za Novosti nakon što su se oba premijera srela u Bruxellesu

'Cijenim vašu spremnost da razgovaramo. Želio bih iskoristiti ovu priliku da poručim svim Srbima, gde god žive, da je vrijeme da naši narodi, Albanci i Srbi, sada gledaju prema budućnosti. Trebamo živjeti kao dobri susjedi, a ne biti taoci konfliktne prošlosti', izjavio je Thaci nakon što je sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem razgovarao u Bruxellesu.

'Mi s Beogradom ne razgovaramo o ustupcima. Jer, Kosovo Beogradu ništa ne duguje. Razgovaramo o normalizaciji odnosa naših zemalja. Trebamo doći do situacije u kojoj će obje strane biti dobitnici', zaključio je.

'Sve činimo štiteći nacionalne interese. Vjerujem da ćemo do početka srpnja dobiti i datum početka pregovora o pridruživanju EU. Prvi put ozbiljno smo otvorili pitanje paralelizma institucija i posebnosti srpske zajednice i sjevera Kosova. Otvorena je i perspektiva da se razgovara o novim rješenjima tako da mogu reći da je ova runda bila korisna', ocijenio je Dačić posljednji susret dvaju premijera.

'Nije nam interes da forsiramo institucije iz Beograda, ali mora se znati kakve će institucije imati Srbi. To bi svakako bile institucije srpskog naroda', odgovorio je Dačić na pitanje hoće li biti ukidanja institucija na sjeveru.