KAZAHSTANSKI VLADAR

Nazarbajev odustao od referenduma

31.01.2011 u 14:39

Bionic
Reading

Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev objavio je u ponedjeljak da odustaje od raspisivanja referenduma kojim je vlast mogao produljiti do 2020. godine i najavio raspisivanje prijevremenih predsjedničkih izbora.

'U funkciji šefa države, moram preuzeti povijesnu odgovornost', rekao je Nazarabjev u obraćanju naciji. 'Ne mogu dati loše smjernice političarima budućih generacija. Stoga sam odlučio da referenduma neće biti i predložit ću održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora iako će to skratiti moj postojeći mandat', rekao je.

Datum predsjedničkih izbora nije objavio. Njegov mandat istječe 2012., a referendumom je namjeravao izbjeći predsjedničke izbore predviđene za 2012. i 2017. godinu. Spriječio ga je ustavni sud koji je u ponedjeljak odlučio da bi održavanje takva referenduma bilo protuustavno. S obzirom na to da mu ustav ne ograničava broj mandata i da je nedavno izjavio da u politici misli ostati sve dok ga zdravlje posluži, očito je da se namjerava ponovno kandidirati na izborima.

Nazarbajev (70), bivši radnik u čeličani i član politbiroa sovjetske KP, Kazahstanom vlada od stjecanja neovisnosti. U zemlji se predsjednika javno ne kritizira, a oporba praktično ne postoji.