OŠTRA PORUKA MOSKVI

NATO protjeruje sedam ruskih diplomata

27.03.2018 u 16:34

Bionic
Reading

NATO protjeruje sedam ruskih diplomata i time smanjuje za trećinu rusku diplomatsku misiju kao odgovor na trovanje bivšega ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji, objavio je u utorak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Savez će povući akreditacije sedmorici ruskih diplomata i uskratiti buduće akreditacije još trojici, rekao je Stoltenberg dodajući da će to smanjiti cjelokupnu rusku misiju na 20 ljudi.

To pokazuje da postoje "cijene i posljedice" ponašanja Moskve, rekao je Stoltenberg.

Moldavija se u utorak pridružila zemljama koje protjeruju ruske diplomate i pozvala je trojicu ruskih diplomata da napuste zemlju unutar sedam dana, u solidarnosti s Velikom Britanijom nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna, reklo je ministarstvo vanjskih poslova u izjavi na svojoj internetskoj stranici.

Vlade širom Europe, SAD-a i drugih zemalja objavile su planove da će protjerati veći broj ruskih diplomata kao reakciju na napad na bivšeg špijuna i njegovu kćer 4. ožujka.

Bugarska je rekla da je u utorak povukla svojeg veleposlanika iz Rusije na konzultacije o napadu nervnim plinom u Velikoj Britaniji za koji London okrivljava Moskvu.

  • +11
NATO-ove vježbe u Italiji Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Tony Gentile

Objava obilježava zaoštravanje stajališta bivše komunističke zemlje, četiri dana nakon što je premijer Bojko Borisov rekao da ne namjerava povući veleposlanika.

Bugarska, koja drži rotirajuće predsjedanje EU-om, nije išla tako daleko kao Velika Britanija i druge zemlje u bloku koje su izravno optužile Rusiju za izvođenje napada i protjerale ruske diplomate.