obrana od ruske agresije

NATO će pojačati pomoć Ukrajini, koja traži da to bude što prije

07.04.2022 u 17:54

Bionic
Reading

Članice NATO-a izrazile su u četvrtak daljnju podršku naporima da se Ukrajini pomogne u obrani od ruske agresije te osudili zločine nad civilnim stanovništvom, izjavio je u četvrtak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman

“Iskazali smo podršku daljnjim naporima kako bismo pomogli Ukrajini”, izjavio je Grlić Radman nakon završetka dvodnevnog sastanka ministar vanjskih poslova država članica NATO-a.

Na sastanku je sudjelovao i ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba, te ministri vanjskih poslova Švedske, Finske, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku te ministri vanjskih poslova Australije, Novog Zelanda i Južne Koreje.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da su se saveznici složili da treba pojačati vojnu pomoći Ukrajini.

To je u u svom istupu zatražio i ukrajinski ministar vanjskih poslova Kuleba. On je na konferenciji za novinare rekao da se nije razgovaralo o popisu oružja koje će Ukrajina dobiti nego o vremenu kada će ga dobiti.

“Ne sumnjam da ćemo dobiti oružje koje nam treba, samo je pitanje kada”, rekao je Kuleba.

“Ili ćete nam pomoći sada, pri čemu govorim o danima, a ne o tjednima ili će vaša pomoć doći prekasno, brojni će ljudi umrijeti, brojni civili izgubiti svoje domove, brojna sela uništena samo zato jer bi pomoć došla prekasno”, istaknuo je ukrajinski ministar.

Kuleba je rekao da sankcije koje je Zapad uveo same po sebi ne mogu zaustaviti rat, iako nanose štetu Rusiji.

Stoltenberg je rekao da su se saveznici složili da treba pomoći i partnerskim zemljama koje Rusija ugrožava, spomenuvši Gruziju i Bosnu i Hercegovinu.