POZIV MINISTARSTVU

Nataša Ban Toskić o sistematskim pregledima: Nećemo biti dostupni pacijentima za sve ostalo

27.10.2022 u 20:13

Bionic
Reading

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić ocijenila je u četvrtak da će preventivni sistematski pregledi koje predlaže Ministarstvo zdravstva činiti radno opterećenje za obiteljsku medicinu, koja je kadrovski i organizacijski devastirana

Izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju uključuju preventivne sistematske preglede koji bi se trebali početi provoditi u dvije županije početkom sljedeće godine, prije nego što zažive u ostatku države. Liječnici obiteljske medicine na sistematske bi preglede trebali pozvati sve pacijente starije od 45 godina, a koji na pregledu nisu bili više od dvije godine.

Taj je prijedlog, u sklopu reforme zdravstva, u petak predstavio resorni ministar Vili Beroš, a predsjednica KoHOM-a rekla je da "nitko nije objasnio na koji bi način obiteljska medicina mogla podnijeti još i sistematske preglede".

"Prevencija je i inače dio rada obiteljskih liječnika koji je zapostavljen zato jer je obiteljska medicina kadrovski i organizacijski potpuno devastirana'', izjavila je Ban predsjednica KoHOM-a za Dnevnik Nove TV.

Ako obiteljski liječnici budu morali vršiti sistematske preglede unutar radnog vremena, neće biti vremena za neke druge stvari, dodala je Ban Toskić.

''Bilo bi dobro da Ministarstvo zdravstva strukturira radno vrijeme, tako da bude jasno koji se dio radnog vremena odnosi na sistematske preglede i da javnost zna kada njihov doktor neće niti dostupni za ostale preglede i pretrage'', dodala je.

liječnik doktor ambulanta Izvor: Profimedia / Autor: SIMON FRASER/CORONARY CARE UNIT, FREEMAN HOSPITAL, NEWCASTLE / Sciencephoto / Profimedia

Što se tiče nedostatka liječnika u obiteljskoj medicini i mogućnosti da nakon završenog fakulteta mladi liječnici odrade godinu dana u ordinacijama obiteljske medicine, Ban Toskić rekla je rješenje vidi u dobrim plaćama i radnim uvjetima, mogućnostima za specijalizaciju i profesionalni razvoj te u administrativnom rasterećenju.

Predsjednica KOHOM-a istaknula je duge liste čekanje kao jedan od najvećih problema zbog kojih su pacijenti nezadovoljni, a ne bahati, osvrnuvši se na izjavu ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucijana Vukelića prema kojoj su Hrvati "malo bahati" jer misle da je zdravstvena skrb besplatna.

''Ne bi trebali krivicu svaljivati na pacijente, nego riješiti liste čekanja i ostale probleme koje ih muče'', naglasila je Ban Toskić.

Ban Toskić pozdravila je ideju da u mjesta u kojima nedostaje specijalizanata, poput sela i otoka, specijalizanti povremeno dolaze raditi preglede, ali je istaknula i da to mora biti dobrovoljno za liječnike i dobro stimulirano.