vanjski desni pratitelj

Nastavnik letenja rođen u Australiji novi je član svjetski poznate akro grupe Krila Oluje

05.03.2019 u 16:26

Bionic
Reading

Natporučnik Marko Novković od utorka je novi član akrobatske grupe Krila Oluje, izvijestili su iz Ministarstva obrane

Novković je nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M, a bio je i službeni komentator grupe u sezoni 2018. Letačku obuku uspješno je završio u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze u vojarni 'Pukovnik Mirko Vukušić' u Zemuniku, koja se odvijala po programu obuke vojnih pilota Krila Oluje, a u grupi će letjeti na poziciji #6 - vanjskog desnog pratitelja, izvijestili su iz MORH-a.

Tijekom obuke, navodi se u priopćenju, kroz tridesetak letova uvježbavani su isključivo specifični elementi koje će Novković izvoditi u okviru nastupa Krila Oluje za sezonu 2019.

Rođen je 1989. u Melbourneu u Australiji i najmlađi je član aktualne postave svjetski poznate akro grupe, a sam je objasnio što je presudilo dolasku u Hrvatsku.

'Ljubav prema domovini bila je presudna pri povratku iz Australije u Hrvatsku, a ovo za mene veliki dan jer sam postao član hrvatske zrakoplovne reprezentacije. Čast mi je letjeti u sjajnom timu Krila Oluje i spremno ulazim u novi izazov, a to je dati sve od sebe kako bih opravdao ovo povjerenje i doprinio novim uspjesima Krila Oluje', kazao je Novković.

Činjenicom da je dobila novog člana, grupa sada leti u punom sastavu od šest letača. Uz vođu grupe, satnika Darka Belančića, tu su prvi lijevi pratitelj, bojnik Ivan Anđić, prvi desni pratitelj, satnik Goran Grgić, repni pratitelj, bojnik Zvonimir Mravunac, vanjski lijevi pratitelj, natporučnik Denis Živaljić te vanjski desni pratitelj, natporučnik Marko Novković.

  • +14
Krila Oluje povodom 20. obljetnice operacije Oluja 2015. godine Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

Dugogodišnji član grupe i njen bivši vođa, pukovnik Damir Barišić i dalje će uz grupu biti u ulozi savjetnika, dok ulogu komentatora preuzima poručnik Danijel Rigo, nastavnik letenja u Eskadrili aviona.

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pod imenom Krila Oluje utemeljena je 5. kolovoza 2005., na 10. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, a ukupno je ostvarila 187 nastupa, od kojih 135 domaćih i 52 inozemna.