školska zbornica

Nastavnici s Facebooka poručili ministru: Ubrzajte proces testiranja učenika

04.11.2021 u 10:20

Bionic
Reading

Nastavnička grupa Školska zbornica u četvrtak je od ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa zatražila da se ubrza proces testiranja učenika i smanji čekanje na rezultate kako bi se pridonijelo smanjenju širenja virusa SARS-CoV-2 i potrebe za online nastavom

U otvorenom pismu ministru facebook grupa Školska zbornica upozorava da se zadnjih tjedana epidemiološka situacija u školama pogoršava, iako je, kako navode, Ministarstvo u suradnji s HZJZ-om učinilo mnogo da škole ne postanu žarišta širenja virusa. To da se situacija u školama pogoršava pokazuje i činjenica da gotovo sve škole u Hrvatskoj nakon jesenskih praznika prelaze na online nastavu. "Iako se radi o samo dva dana, smatramo kako je to samo kratkoročno rješenje", ističu.

Napominju da se zbog povećanog pritiska na epidemiološku službu i velikog broja testiranja potencijalno zaraženih osoba učenici u nekim slučajevima na testiranje šalju tek pet ili šest dana nakon pojave simptoma. Rezultati se čekaju i do dva dana, a tom vremenu svi njihovi bliski kontakti u razredu i dalje dolaze u školu, dok su kontakti izvan škole također ugroženi, dodaju, upozoravajući da se bez propisane mjere izolacije, virus širi i dalje.

  • +3
Testiranje na koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petrić

Nastavnička grupa Školska zbornica smatra da predugo čekanje na testiranje potencijalno zaraženih učenika ne pridonosi sigurnom okruženju u školama te da kasna informacija o zarazi nekog učenika povećava opasnost da njegovi kontakti budu zaraženi i šire virus u školi. Time se povećava i vjerojatnost izolacija cijelih razreda, pa i cijelih škola te prelaska na online nastavu, ističu.

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

"Stoga Vas molimo da u dogovoru s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo učinite što je moguće da se ubrza proces testiranja učenika i smanji čekanje na rezultate. Poboljšanje u organizaciji testiranja za učenike škola uvelike bi pridonijelo smanjenju širenja zaraze i potrebi za online nastavom", zaključuje nastavnička grupa napominjući da se ovaj prijedlog iznosi na temelju rasprave provedene u facebook grupi Školska zbornica.