marija bubaš

Capakova pomoćnica o Milanovićevoj izjavi da prije cijepljenja treba provjeriti antitijela: Ne znam odakle mu takva informacija

26.10.2021 u 23:43

Bionic
Reading

'Vidjet ćemo. Mislim da te odluke treba donositi u hodu. Prilagodba na okolnosti i shvaćanje novih spoznaja te učenje u hodu jedna od obilježja ove pandemije', komentirala je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš hoće li ovih 10-ak dana koliko učenici neće ići u školu biti dovoljno da se obuzda epidemija

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a kaže kako smo se svi nadali da je prije tjedan dana bio vrhunac četvrtog vala.

'Nadali smo se da će se dogoditi plato i da neće doći do trenutnog povećanja novozaraženih, no očito je zaraza prevladala', rekla je Bubaš gostujući u RTL Direktu.

Bubaš kao glavne 'krivce' ovako velikog broja zaraženih navodi: početak školske i akademske godine, lijepo vrijeme i poljoprivredne aktivnosti kao što je na primjer berba grožđa i sve drugo što nas još čeka u ovo doba godine, tzv. mikrožarišta.

'U ovo vrijeme prije godinu dana nismo imali cjepivo i morali smo zaista više razmišljati o pooštravanju mjera i to je zapravo bio jedini alat koji smo imali. Cjepivo smo gledali kao svjetlo na kraju tunela. Sada je oko 75 posto novooboljelih i hospitaliziranih, na respiratoru, ne cijepljeno. To je jasna poruka ljudima', objašnjava.

Bubaš smatra kako je edukacija jako važna te da informacije treba davati.

Ističe kako broj umrlih i hospitaliziranih kasni 'nekih tri tjedna za brojem novooboljelih' što je, kako kaže, za očekivati.

'Mi čovjeku možemo samo pomoći da njegovo tijelo preboli tu bolest, no mnogima, nažalost, to ne uspije'.

Kaže kako smatra da je dobro da u drugim zemljama postoje i oštrije mere, kakve su na primjer u Srbiji, kako bismo mi u Hrvatskoj učili na tuđem iskustvu.

Bubaš smatra kako je bolje da se prvo cijepe one koji se nisu cijepili prvom i drugom dozom nego da primamo treću, ali kaže kako i treću dozu treba primiti.

Predsjednik Zoran Milanović je rekao kako se ne treba cijepiti trećom dozom ako imamo dovoljan broj antitijela, Bubaš je komentirala njegovu tvrdnju objašnjavajući kako ne postoji 'neka ljestvica ili mjerilo koje bi bilo poredbeno pa da se može reći s kolikom brojem antitijela se ne treba cijepiti'. Kaže kako ne zna odakle predsjedniku takva informacija.

'Mnogi vole biti poljuljani s takvim izajvama. Bolje je da ljudi provjere', zaključila je Bubaš.