VREMENSKA PROGNOZA

Nastavak pljuskova, vjetra i nevremena, danas osjetno svježije

29.08.2023 u 06:01

Bionic
Reading

Nakon što je protekle dane obilježio još jedan ovoljetni toplinski val, stigla je najavljena promjena vremena. Nagli pad temperature, jaka kiša i vjetar najprije su pogodili zapadnu obalu Istre, a pogoršanje vremena širi se prema unutrašnjosti i jugu zemlje

'Promjenljivo oblačno s mjestimičnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, češće na Jadranu, u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije. Pljuskovi mogu biti jače izraženi uz obilnu oborinu u kratkom vremenu, posebice duž obale.

Vjetar povremeno umjeren južni i jugozapadni, na Jadranu i jugo, mjestimice i jako. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 23 do 28 °C, u gorju malo niža', prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za utorak.

I danas su dijelovi zemlje pod meteoalarmom. Za riječku regiju na snazi je tijekom cijelog dana narančasto upozorenje, koje sugerira opasno vrijeme. Za ostatak zemlje, s iznimkom osječke regije, izdano je žuto upozorenje koje podrazumijeva potencijalno opasno vrijeme.

Najveći pad temperature od nekih desetak stupnjeva, u odnosu na jučerašnje maksimalne vrijednosti, dogodio na Sjevernom Jadranu, Gorskom Kotaru i Lici. U Rovinju se na moru stvorila i pijavica, nakon čega je uslijedilo grmljavinsko nevrijeme. Vatrogasci su intervenirali zbog srušenih stabala, poplavljenih dvorišta i prizemlja kuća, većinom na području Poreča i Umaga.

Najviše oborina palo na Sjevernom Jadranu, te su se, osim na području Rijeke, grmljavinska nevremena događala i u Dalmaciji, na području Makarske i južnije prema Dubrovniku, te manjim dijelom u Slavoniji, uglavnom oko Požege i sjevernije. Udar munje izazvao je požar u ponedjeljak kasnije poslijepodne na Sedlu u Park šumi Marjan, no lokaliziran je zahvaljujući brzoj je intervenciji vatrogasaca.

Ove ove nestabilnosti potrajati 3-4 dana, do četvrtka. 'Zatim će biti opet nešto stabilnijeg i malo toplijeg vremena, tako da ćemo u taj klimatološki početak jeseni uploviti u toplijem vremenu', rekao je prognostičar Izidor Pelajić za HRT.

  • +21
Kiša i jako jugo u Zadru Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

U Sloveniji, Bosni Hercegovini, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj bilo je borbi s bujičnim poplavama i odronima nakon snažnih pljuskova s grmljavinom i vjetra. U koparskoj luci poginuo je muškarac nakon udara groma. U Švicarskoj je pao i snijeg. Više od 2000 vatrogasaca angažirano je u poplavama u Tirolu zbog čega su zatvorene ceste i željeznička pruga. Oko 100 ljudi evakuirano je iz svojih domova, a dio stanovnika ostao je i bez struje.

Snažne oluje, orkanski vjetrovi i tuča veličine oraha poharale su i Italiju. Jaki vjetrovi i grmljavinsko nevrijeme oštetili su desetke automobila i objekata. Međunarodne željezničke linije između Italije i Francuske kroz tunel Frejus prekinute su zbog velikog odrona u francuskoj regiji Savoy. Snažno nevrijeme pogodilo je i Španjolsku, a očekuje se i u SAD-u.

  • +4
Oluja u Ljubljani Izvor: Cropix / Autor: Blaz Samec