SUKOB CRKVE I STUDENATA

Nasilno prekinut studentski prosvjed u Skopju

29.03.2009 u 16:25

Bionic
Reading

U subotu je u Skopju izbila masovna tučnjava između tamošnjih studenata Arhitektonskog fakulteta i aktivista s jedne strane i zasad još uvijek neidentificiranih građana za koje se zna samo da su imali mnogo vjerskih obilježja. Sukob je izbio kada su studenti na glavnom skopskom trgu Makedonija prosvjedovali protiv izgradnje crkve

Sukob je izbio zbog oprečnih stavova oko izgradnje pravoslavne crkve na centralnom gradskom trgu. Priopćeno je da u sukobu nema ozbiljnije povrijeđenih, ali ima prijava za maltretiranje, guranje i verbalne napade.
Studenti Arhitektonskog fakulteta u Skopju su, kako je najavljeno, protestirali na trgu Makedonija zbog planirane izgradnje crkve, ali i drugih sličnih vladinih projekata pokrenutih i realiziranih u zadnje vrijeme u glavnome gradu Makedonije. Naime, aktualna vlast u zadnje vrijeme u udarničkoj maniri podiže čudna zdanja i spomenike koji se, prema mišljenju dobrog dijela stručne javnosti, no i laički gledano, ne uklapaju u gradsku arhitekturu i nagrđuju grad, zbog čega se protest nazvan Prvi arhitektonski ustanak održao pod sloganom 'Ne silujte Skopje!', prenose e-novine.

Planirano je bilo da studenti i njihovi istomišljenici naprave živi zid na prostoru predviđenom za izgradnju crkve, no u trenucima dok su se još okupljali na dogovorenom mjestu, s dvije strane su im prišle dvije veće grupe ljudi koji su, nalik na procesiju, nosili križeve i sličnu vjersku ikonografiju, pri čemu je nastala masovna tučnjava. Policija je prema svjedočenjima očevidaca prilično pristrano reagirala na situaciju, pa je čak i tjerala studente da se raziđu, a neki od 'vjernika' su glumili novinare i pokušavali uzimati izjave i snimati studente.

Vlast i oporba međusobno se optužuju za umiješanost u skandal. Premijer Nikola Gruevski, osuđujući ovo nasilje, prozvao je oporbu kao organizatora studentskog protesta izravno optužujući bivšeg gradonačelnika skopske općine Centar Miroslava Grčeva, inače žestokog kritičara sličnih vladinih projekata. Gruevski je pri tome negirao da je među onima koji su podržavali izgradnju crkve bilo članova njegove stranke VMRO-DPMNE.

No, Grčev ga je odmah demantirao. 'Spontano samoorganiziranje studentske mladeži, koja je mirno i pitomo htjela poslati svoju poruku, pregaženo je od strane dobro organizirane falange vjerskih i stranačkih fundamantalista', kazao je on podsjećajući da država nema pravo na gradnju crkve, budući da su njih dvije jasno razdvojene ustavom.
Reagirao je i oporbeni SDSM tvrdeći da je u masi koja je napala studente bilo i premijerovih osobnih zaštitara. Traži se ostavka ministrice unutarnjih poslova Gordane Jankulovske.

'Danas se u Makedoniji desio fašizam u režiji Gruevskog i VMRO-DPMNE-a. Nemaju pravo, u ime Boga, tući makedonske građane', rekao je potpredsjednik SDSM-a Jani Makraduli.

'Arhitektonski ustanak' je, kao što je najavljeno, trebao skrenuti pozornost javnosti na 'neopravdano, nelogično i proizvoljno određivanje građevinske parcele predviđene za crkvu. Studenti su željeli kazati da je centralni trg javni prostor koji pripada svim građanima.