ČVRSTI MATERIJALI

NASA traži formulu za izradu betona za trajnu bazu na Mjesecu

26.06.2019 u 22:09

Bionic
Reading

Znanstvenici NASA-e koriste rezultate dva eksperimenta obavljena na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) kako bi razvili formulu za izradu betona na Mjesecu koji bi bio potreban za izgradnju trajne baze za ljude, priopćila je tijekom vikenda američka svemirska agencija

U priopćenju NASA-e navodi se kako će ljudima, nakon što podignu trajnu bazu na Mjesecu, biti potreban čvrsti materijal koji će moći izdržati udare solarne radijacije i meteorita. Znanstvenici američke agencije pritom ističu kako će materijal za izgradnju baze, najvjerojatnije, biti beton.

Glavna istraživačica u oba eksperimenta na ISS, Aleksandra Radlinska, kazala je kako je istraživanje usredotočeno na cementnu pastu koja bi držala zajedno betonsku smjesu.

'Želimo doznati što raste unutar betona baziranog na cementu kada nema procesa koji izaziva gravitacija, poput sedimentacije', istaknula je Radlinska.

NASA je pojasnila da se, ako se voda doda cementu, događaju kompleksne promjene u strukturi molekula tijekom kojih se stvaraju male kristalne strukture koje se međusobno vezuju. U priopćenju se dodaje kako je odnos vode i cementa ključan za proces efikasnog kombiniranja sastojaka betona, kao i za određivanje snage i izdržljivosti betona.

Izvor: Društvene mreže

Znanstvenicima preostaje ustanoviti hoće li odnos ovih sastojaka biti drukčiji na Mjesecu gdje je gravitacija šest puta slabija nego na Zemlji.

Istraživanje je, inače, provedeno u sklopu NASA-ine najave o uspostavljanju trajne nazočnosti na Mjesecu od 2028. godine.