DAVID CAMERON:

'Napuštanje EU-a nije u interesu Britanije'

15.11.2011 u 09:44

Bionic
Reading

Velika Britanija mora ostati dio Europske unije kako bi zaštitila svoje ekonomske interese no Europa poslije krize se ne smije pretvoriti u kruti blok s moćima da našteti onima na periferiji, rekao je u ponedjeljak britanski premijer David Cameron

Cameron je u govoru o vanjskoj politici na banketu gradonačelnika grada Londona postavio pitanje 'kakvu Europu želimo?'. 'Onu s fleskibilnošću mreže, ne krutosti bloka, čije ustanove pomažu povezujući i jačajući njene članove kako bi napredovali u vibrantnom svijetu, a ne da ih u tome zadržava', rekao je.

'Napuštanje EU-a nije u našem nacionalnom interesu', rekao je Cameron po tekstu govora koji je njegov ured unaprijed objavio. 'Van nje bi završili poput Norveške, izloženi svakom pravilu jedinstvenog tržišta donesenom u Bruxellesu ali bez mogućnosti da oblikujemo ta pravila'.

'I vjerujte mi, da nismo bili tamo pomoći pisati ta pravila bila bi napisana bez nas, najvećeg podržavatelja otvorenog tržišta i slobodne trgovine, a ishod nam se ne bi sviđao', upozorio je Cameron.