MULJANJE S ODŠTETAMA

Napravili biznis od ugriza pasa lutalica

05.01.2014 u 22:15

Bionic
Reading

Sve veći broj građana Srbije napadaju psi, ako je vjerovati statistikama o trošenju budžetskog novca koje su radile tamošnje lokalne samouprave. Međutim, zbog nepostojanja kontrole, naknade za ugrize pasa lutalica postale su pravi biznis na kojem pojedinci zarade i do pola milijuna dinara (33.632 kune)

Dovitljivost nema granice. Ako vam pofali novca, jedan od načina da do njega dođete jest da se pravite da vas je ugrizao pas, javlja B92

'Kada čovjek ode kod liječnika i prijavi da ga je ugrizao pas, liječnici se ne upuštaju u to je li ozljedu zaista nanio pas ili nije. Oni samo pišu da je pacijent dao izjavu da ga je ugrizao pas. Zatim policija to isto utvrdi i završava se na sudu. Sud ne utvrđuje je li ozljeda stvarno nastala od psa ili neke druge životinje', kaže Petar Filipović, predsjednik Općine Inđija.

Ta je vojvođanska općina 2010. godine isplatila 100.000 dinara odštete, sljedeće godine tri i pol milijuna, a 2012. čak 11 milijuna dinara. Prošle godine taj broj je nadmašio 13 milijuna dinara (oko 875.000 kuna). Međutim, podaci o broju pasa lutalica ne podudaraju se s brojem napada na ljude. Zbog toga postoji sumnja da se radi o prevari pa je općina Inđija pribjegla posebnim mjerama: besplatnom čipiranju svih pasa i mačaka i izgradnji azila za pse.

Sistem naplaćivanja odšteta zbog ugriza pasa lutalica razvijen je širom zemlje, od Subotice do Niša. Prema statistici, najgore je u Novom Sadu, gdje je samo u ovoj godini naplaćeno 110 milijuna dinara (7,4 milijuna kuna).

Suđenja za naknadu štete, koja može biti isplaćena zbog nastale tjelesne ozljede, ali i zbog pretrpljenog straha, obično se završavaju na tri do četiri ročišta, odnosno za manje od godinu dana. Naknade iznose od 20 do 250.000, a u posebnim slučajevima i do pola milijuna dinara.