PREVIŠE JE OTKRILA?

Naprasno degradirana poreznica progovorila o pozadini smjene

26.10.2015 u 21:07

Bionic
Reading

Sve je moguće kad ti je krsni kum premijerov brat - rečenica je koju je među ostalim izrekla Ana Marčeta u intervjuu za Jutarnji list, gdje je prvi put progovorila nakon naprasne smjene s visoke pozicije u Poreznoj upravi, o čijim je suspektnim okolnostima pisao i tportal. Ta 34-godišnja ekonomistica bila je šefica Službe za nadzor pri zagrebačkom Poreznom uredu, a degradirana je na mjesto porezne revizorice upravo nakon što je otkrila nekoliko velikih slučajeva poreznih prevara. Ona je uvjerena je da je smijenjena zbog otkrića da je tvrtka Pismohrana servis, bliska krugu premijerovog brata Kreše Milanovića, poslovala s jednom od fiktivnih tvrtki koje su sudjelovale u lancu kružnih prijevara

Nakon smjene, za koju tvrdi da je protuzakonita, podnijela je kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Poreznoj upravi, a USKOK ju je bez suvišnog razmatranja odbacio. No, Marčeta je u intervjuu za Jutarnji najavila da će nastaviti tražiti kazneni progon.

'U lipnju 2014. godine sastavila sam promemoriju u kojoj su navedena trgovačka društva nad kojima smo otvorili porezni nadzor, a koja sudjeluju u fiktivnoj trgovini zlatom i u kojoj je opisan način na koji to rade. Zahvaljujući toj promemoriji, koju smo dostavili Središnjem uredu Porezne uprave 6. lipnja 2014. godine, i to Mladenki Perić, tadašnjoj pomoćnici ravnateljice Nade Čavlović Smiljanec, dobila sam niz pohvala. Zahvaljivali su mi na toj promemoriji i tadašnja pročelnica Zvjezdana Torbarina prosljeđuje mi pohvalu e-mailom u kojoj navodi: ‘Smatram bitnim proslijediti pohvalu djelatnici koja si je dala truda i zapravo napravila cjelokupnu promemoriju za investicijsko zlato, te ovim putem pohvaljujem voditeljicu Službe za PDV Ani Marčeta’. A Mladenka Perić joj odgovara: ‘Naravno, u potpunosti se slažem s prijedlogom’. Taj e-mail je dokaz zasluga moje službe i mene osobno za otkrivanje kružnih prijevara, iako su nakon moje smjene zasluge za to otkriće pripisane drugima', govori Marčeta.

Na upit Jutarnjeg lista, spominje li se već tada u toj promemoriji iz lipnja 2014. godine tvrtka Pismohrana servis, u kojoj je direktor bio Hrvoje Čabrajić, današnji suprug pomoćnice ravnateljice Porezne uprave Martine Ciglević i prijatelj Kreše Milanovića s kojim ga navodno veže i kumstvo, Ana Marčeta odgovara:

'Ne, u toj promemoriji se ne navodi tvrtka Pismohrana servis d.o.o, nismo tada znali da je ona poslovala s fiktivnim društvom koje sudjeluje u kružnim prijevarama'.

Marčeta kaže da su njezini problemi počeli kada je obavijestila tadašnju pročelnicu Jasnu Kropf da je društvo Pismohrana servis koje čuva građu Porezne uprave poslovalo s društvom Insula Brač, koje je fiktivno društvo. Kaže da joj je rekla da je u to vrijeme direktor tog društva bio Hrvoje Čabrajić, muž Martine Ciglević, pomoćnice ravnateljice Porezne uprave.

Jasna Kropf, koja je reorganizacijom Porezne uprave početkom 2015. godine došla na mjesto pročelnice prethodno ju je na svim kolegijima hvalila i nudila joj mjesto pomoćnice pročelnice za nadzor, no Ana Marčeta kaže da je odbila promaknuće.
No, nedugo nakon toga Jasna Kropf je postala ravnateljica Porezne uprave, a nakon nekoliko tjedana, poslala je rješenje o smjeni Ane Marčete.

'Osoba koja mi je nudila da joj budem pomoćnica, koja je naglašavala moju stručnost, par tjedana kasnije, kad je postala ravnateljica Porezne uprave, potpisuje odluku o mojoj smjeni. Jasna Kropf me najviše razočarala. Osoba koja me glorificirala, bez ikakvog obrazloženja prvo je smijenila moju sestru, pa mene i kolegicu, jer je morala znati da ću otvoriti nadzor u Pismohrani. Ubrzo sam dobila rješenje o premještaju s mjesta voditelja službe na poreznog revizora, zaključuje Marčeta.

O tom je slučaju pisao i tportal, a Porezna uprava tada se odbila izjasniti na pitanja tportala koja je bila uloga Ane Marčete u medijski eksponiranim istragama Porezne uprave u kojima su razotkrivene lančane prevare u trgovini zlatom, te utaje poreza pri transferima nogometaša. Također, nisu htjeli ni pojasniti obrazloženje kojim je Marčeta skinuta s mjesta voditeljice.

Činjenica je da je Marčeta svega mjesec dana prije smjene bila imenovana i za predsjednicu Savjetodavnog tijela za nadzor poreza na dohodak i doprinose te zamjenicu predsjednice Savjetodavnog tijela za nadzor poreza na dobit, a postavljena je čak i za kontaktnu osobu prema Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.